MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ι. Μάζης : Γενικευμένη Αστάθεια και οι ανακατατάξεις των παικτών ισχύος.

Το εμπορικό άνοιγμα του Αρκτικού κύκλου, οι ΑΟΖ και η επανατοποθέτηση των παικτών ισχύος , ίσως να οδηγεί εκτός από την ανάδυση δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία και σε ετερόκλητες συνεργασίες, μεταξύ για παράδειγμα των ΗΠΑ με την Ρωσία, λέει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον 98.4.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συστημικό παράγοντα αναταραχής την Τουρκία.

Follow the Money - Αξίας 112,9 δισ. το -μέχρι τώρα- κυπριακό αέριο

Την στιγμή που ανακοινώνεται από την ελληνική κυβέρνηση ότι το 2024 θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ --δηλαδή θα αφαιρέσει από την χώρα το 30% της ενεργειακής της παραγωγής-- ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα με σαφήνεια από τι ακριβώς η ενέργεια αυτή θα αντικατασταθεί. Επίσης, ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος αυτής της ενεργειακής αντικατάστασης για τον Έλληνα πολίτη. 

Η καλύτερη περίπτωση αντικατάστασης δεν θα πρέπει να είναι από τις πανάκριβες επιδοτούμενες από το Δημόσιο ΑΠΕ, ή από εξαιρετικά μακρινές εισαγωγές φυσικού αερίου αλλά θα μπορούσε να είχε καλυφθεί από εγχώριες ενεργειακές πηγές κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι τελευταίες όμως --λόγω γραφειοκρατίας-- δεν έχουν καν τύχει ακόμη ανακάλυψης, πιστοποίησης ή αντίστοιχης εκμετάλλευσης.

Διασπορά ψευδών ελπίδων

Μία ύφεση που διαρκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν δημιουργεί μόνο βραχυχρόνια μεγάλα προβλήματα σε μία οικονομία – αλλά, πολύ χειρότερα, επιδεινώνει τις συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της, καθιστώντας τη χώρα σημαντικά φτωχότερη στο διηνεκές. Ειδικότερα, αφενός μεν σημειώνεται μείωση της συνολικής παραγωγικής της δυναμικότητας λόγω της διεξαγωγής λιγότερων επενδύσεων, αφετέρου προκαλούνται ποιοτικές ζημίες στο εργατικό της δυναμικό – επειδή οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και ποιοτικής εξέλιξης των εργαζομένων περιορίζονται σημαντικά, οπότε μειώνεται το εργασιακό επίπεδο τους. Οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά δεν εξελίσσονται, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι χάνουν ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων – πόσο μάλλον σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Ως εκ τούτου, οι ποιοτικές ζημίες του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων σε νέες παραγωγικές δυνατότητες σημαίνουν ότι, οι μελλοντικές προοπτικές της χώρας περιορίζονται συνεχώς – ευθέως ανάλογα με τα χρόνια που είναι βυθισμένη στην ύφεση. 

Η 5η Νοέμβρη και η Συνωμοσία της Πυρίτιδας

Ή αλλιώς η απαρχή του V for Vendetta (μια βεντέτα Καθολικών Προτεσταντών)
Remember, remember, the 5th of November 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι γνωρίζετε την κινηματογραφική ταινία «V for Vendetta», ένα αμερικανικό δυστοπικό περιπετειώδες θρίλερ, παραγωγής 2005 σε σκηνοθεσία Τζέιμς ΜακΤιγκ.