MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η Σύνοδος του Bretton Woods ως αποτέλεσμα της κρίσης του 1929

Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού 

Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου του 1929, ο κόσμος βιώνει την «Μαύρη Πέμπτη», το κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το 1929 θα ήταν μια εμπειρία την οποία έκτοτε οι οικονομολόγοι πάσχισαν να αποτρέψουν ώστε να μη βιώσει η παγκόσμια οικονομία ανάλογες συνθήκες. Προκειμένου να γίνει κατανοητή η προσπάθεια αυτή, ας ανατρέξουμε στη σύνδεση της παγκόσμιας ύφεσης του 1929 με την Χρηματοοικονομική Διάσκεψη στο Μπρέττον Γουντς (Bretton Woods).

Η Τουρκία πλημμυρίζει την Ελλάδα με μετανάστες… αλλά ουδείς ασχολείται

Η Ελλάδα έχει γίνει ακόμη μία φορά το «σημείο μηδέν» της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης. Περισσότεροι από 40.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς έφθασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM). 

TOY Soeren Kern
ΠΗΓΗ: GATESTONE INSTITUTE 

Το κύμα της άφιξης των μεταναστών στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 —5.903 αφίξεις τον Ιούλιο, 9.341 τον Αύγουστο και 10.294 τον Σεπτέμβριο— συνέπεσε με τις επανειλημμένες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων μελών της κυβέρνησής του ότι θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη με μουσουλμάνους μετανάστες. 

Πώς από τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) ήρθε η Συνθήκη της Λωζάνης (1923);

Η Συνθήκη των Σεβρών , σήμανε τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου , ο Ελευθέριος Βενιζέλος , εν όψει της υπογραφής συνθήκης ειρήνης με την Τουρκία, με μια σειρά από ταξίδια και προσωπικές επαφές στο εξωτερικό , προσπάθησε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό , την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Οι νικητές Σύμμαχοι , αποφάσισαν η καθεμία από τις ηττημένες χώρες να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης . Τελευταία υπογράφτηκε η συνθήκη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Οι συνομιλίες έγιναν στις Σέβρες (Sevr) , προάστιο του Παρισιού και η υπογραφή της συνθήκης έγινε 22 μήνες μετά τη λήξη του πολέμου, στις 28 Ιουλίου 1920. Στη διάσκεψη μετείχαν 18 χώρες . Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από οθωμανικής πλευράς , υπέγραψαν ο γερουσιαστής στρατηγός Χαμδί πασά, ο γερουσιαστής Ρίζα Τεβφίκ Μπέης και ο Ρεσάτ Ναλίς Μπέης . Η Συνθήκη των Σεβρών , σήμανε τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Ο έλεγχος της πιστωτικής απληστίας

Η παγκόσμια οικονομία βιώνει τα αποτελέσματα των υπερβολών κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από το πάρτι της ευφορίας και των υπερβολών οι απλοί πολίτες έμειναν αμέτοχοι.

Άποψη 

– του Σαράντου Λέκκα 

Κυρίως όμως ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που διαμορφώνει τις συνθήκες δίνοντας την πρώτη ύλη κάθε υπερβολής που δεν είναι άλλη από τις πιστώσεις, τα δάνεια. 

Οι πιστώσεις αυξάνουν όχι μόνο την προσφορά χρήματος σε μια οικονομία αλλά παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και κυρίως της πίστης για αέναες καταστάσεις πλούτου και ευμάρειας.