MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ο τρίτος παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος

Ο πρώτος νομισματικός πόλεμος που ξεκίνησε το 1914 με τον 1ο ΠΠ, επιλύθηκε τελικά μετά το 2ο ΠΠ, στη διάσκεψη του Bretton Woods – ενώ ο δεύτερος ξεκίνησε το 1967 και διήρκεσε έως το 1987. Εν προκειμένω, το θεμελιώδες γεγονός εν μέσω αυτού του πολέμου, ήταν η έξοδος των ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού – κάτι που αναγκάσθηκε να αποφασίσει ο Νίξον, για να σταματήσουν οι εκροές του αμερικανικού χρυσού, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να προωθηθούν οι εξαγωγές και για να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ. Ακολούθησε τότε, από το 1985 έως το 2010, μία χρυσή περίοδος: η εποχή του «βασιλιά δολαρίου», η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη, μία σταθερότητα των τιμών και θετικές οικονομικές επιδόσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σταθερό νομισματικό σύστημα που λειτούργησε έως το 2010 – όπου οι ΗΠΑ διέλυσαν τη συμφωνία για να ανταπεξέλθουν με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ουσιαστικά κήρυξαν τον τρίτο νομισματικό πόλεμο. Ο στόχος τους δε, ήταν ο συνήθης του παρελθόντος: η «κλοπή» πλούτου, ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και επενδύσεων, από τους εμπορικούς τους εταίρους.
.

Σκάει η «φούσκα» της Fed στις ΗΠΑ, το χρέος θα αυξάνεται κατά 5,2 δισ. δολ. την ημέρα την επόμενη 10ετία

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 118,9% του ΑΕΠ έως το 2033, από 98,2% φέτος 
 
Καθώς ο επενδυτές ακόμη σταθμίζουν όσον αφορά την επενδυτική τους συμπεριφορά την πρόσφατη απόφαση της Fitch Ratings να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο αναδεικνύει τη δεινή οικονομική πραγματικότητα της άλλοτε οικονομικής υπερδύναμης.
 
Οι ΗΠΑ είναι μια υπερχρεωμένη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και η «φούσκα» της Fed με το ασταμάτητο τύπωμα δολαρίων είναι έτοιμη να σκάσει - αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
 

Στα «κόκκινα» η ακρίβεια: Ακόμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά απλησίαστα – Ούτε ντομάτα δεν μπαίνει στο τραπέζι

Η κυβέρνηση υπολογίζει επιπλέον έμμεσους φόρους!
 
Σε είδος πολυτελείας εξελίσσονται στην Ελλάδα ακόμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά για τα νοικοκυριά και την κυβέρνηση απλά να αποφεύγει να το συζητήσει (εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης). Ο κόσμος στενάζει και οι τιμές στα πάντα ανεβαίνουν.
 
Μάλιστα είναι τέτοια η αδιαφορία που στον προϋπολογισμό του 2024 που συντάσσεται περιμένουν περισσότερα έσοδα από έμμεσους φόρους για να δώσουν μετά όπου θέλουν και όσο θέλουν επιδόματα για να εισπράξουν και ευχαριστώ.