MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ο ΕΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης*

Από τις Καστανιές του Έβρου κατεβαίνοντας νότια μέχρι την Ρόδο. Και μετά συνεχίζοντας ανατολικά, μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο. Και από εκεί επιστρέφοντας δυτικά, μέχρι την Κρήτη. Και μετά ανεβαίνοντας βόρεια, μέχρι το Πασά λιμάνι, την τουρκική βάση της Αυλώνας, διαγράφεται μείζων κυκλωτική κίνηση του τουρκικού επεκτατισμού. Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα εαρινά γεγονότα του Έβρου έδειξε πλήρη συναίσθηση της απειλής, ενώ και το πολιτικό σύστημα επέδειξε στοιχειώδη αντανακλαστικά, που απέτρεψαν την τουρκική επιχείρηση υβριδικής εισβολής μέσω αντιπροσώπων. Η δε αντιπολίτευση βασικά εσιώπησε, συναισθανόμενη ότι και η ίδια θα ήταν υποχρεωμένη να δράσει όπως η κυβέρνηση. 

Τα Ελληνοτουρκικά στην Γεωπολιτική Σκακιέρα

⭕️ Η γεωπολιτική αστάθεια, η απουσία διεθνούς συστήματος ασφαλείας, η στρατηγική βάθους της Τουρκίας και οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα.

⭕️ Μία μεγάλη συζήτηση για όλο το γεωπολιτικό φάσμα των εξελίξεων και τα κρίσιμα διλήμματα για τον Ελληνισμό.

🔴Οι στοχεύσεις βάθους και η ανάπτυξη μιας παν-οθωμανικής στρατηγικής της Τουρκίας από τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης , στην ανεύρεση ζωτικού χώρου στην Ανατολική Μεσόγειου, την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την μεθόδευση «Αιγαιο-ποίησης» στον Έβρο. 

Στάλιας : Γιατί οι επιχορηγήσεις είναι δάνεια.

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD 

Το λεφτόδεντρο μπήκε στη ζωή μας. Υπάρχει τέτοιο δέντρο άραγε που να παράγει χρήμα. Υπάρχει κάποιο δέντρο που ο ιδιωτικός τομέας μισθώνοντας άνεργους εργάτες, να το φυτέψει, να το ποτίσει, να το λιπάνει, να το ραντίσει, να το κλαδέψει, και στο τέλος να πάρει τον καρπό που θα είναι το χρήμα; 

Ναι μας λένε οι φωστήρες της Κυβέρνησης, αλλά και τα παιδιά του Σύριζα, οι δε δημοσιογράφοι μες στη τρελή χαρά της αμορφωσιάς που τους διακρίνει, θεωρούν αυτονόητο ότι οι επιχορηγήσεις είναι τζάμπα λεφτά που θα έρθουν από την καλη ΕΕ και άρα υπάρχει λεφτόδεντρο. Ας ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη. Το ευρώ για να υπάρξει, έπρεπε κατ’ αρχήν να ικανοποιήσει τους όρους ζήτησης που θα έθεταν οι παγκόσμιοι επενδυτές για να το αποκτήσουν, ως πραγματικό πλούτο στο χαρτοφυλάκιο τους, έναντι του δολαρίου. Θέτοντας ευθύς εξ αρχής όλες οι Συμφωνίες της ΕΕ, αρχής γενομένης από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, ως στόχο της ευρωζώνης μηδενικό προσδοκώμενο πληθωρισμό, το ευρώ άμεσα κατέστη αντικείμενο αποθησαυρισμού από τους διεθνείς επενδυτές. Ως προς την προσφορά του ευρώ.