MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Τελικά για όλα φταίει αυτός ο Ντάνιελ και κανείς άλλος!

Κρύβονται όλοι πίσω από τον “Ντάνιελ”. Οι κυβερνήσεις επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Ως να έχει προκληθεί από μόνη της. Η καταστροφή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή δεν είναι ταινία από μια μελλοντική εποχή. Δεν είναι της φαντασίας μας. Είναι μια πραγματικότητα. Ανορθολογισμός και αβεβαιότητα… Φτωχοποίηση και πόλεμοι… Πόλεμοι, καταστροφές, πρόσφυγες, μετανάστες…
 
Από παντού επωάζονται καταστροφές, που έχουν κοινή αφετηρία. Είμαστε, τελικά, στο έλεος των πλημμυρών, των πυρκαγιών, των υψηλών θερμοκρασιών, μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής. Και η απάντηση σε όλα αυτά ποια είναι; Ότι δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μια μοιρολατρική αντίληψη για τα όσα συμβαίνουν και όσα έπονται. Τι έγινε, για παράδειγμα, στην Ελλάδα; Ούτε αντιπλημμυρικά έργα γίνονται, ούτε και αποτρεπτικά μέτρα για τις πυρκαγιές έχουν ληφθεί. Τα κονδύλια “χάθηκαν” στον δρόμο.
 

Πρωτοφανείς απεργίες σε αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ - «Αυξήστε την ανεργία στο 50%, πρέπει να νιώσουν πόνο...»

Νέες συνδικαλιστικές στρατηγικές από τους απεργούς… 
 
Λουκέτο σε τρία μεγάλα εργοστάσια των ΗΠΑ έβαλαν εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford και Stellantis λόγω μη συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
 
Και παρότι φαινομενικά οι απεργίες έχουν περιορισμένο εύρος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και ενενήντα χρόνια που υπάρχουν κινητοποιήσεις εναντίον των τριών powerhouses στο Ντιτρόιτ.
 
Επίσης, όπως είναι ευνόητο, η παράλυση της εν λόγω αλυσίδας εργοστασίων θα έχει ισχυρές συνέπειες, λόγω της αλληλεξάρτησης εξαρτημάτων και τεχνολογιών μεταξύ διαφορετικών κέντρων παραγωγής.