MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι εμπόλεμες και μεταπολεμικές ευθύνες της Γερμανίας

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη* 

Η σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικώς με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σε συνδυασμό με τη ρητή δήλωση μη παραίτησης των αξιώσεων της Ελλάδας από τα «συγκεκριμένα ζητήματα», του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους της ΔΕΘ (στις 11 Σεπτεμβρίου), γεννούν την υποχρέωση της παρούσας ανάλυσης. 

Η παρούσα ανάλυση (1) μπορεί να είναι χρήσιμη στη συνολική προβληματική του τρόπου αντιμετώπισης και διεκδίκησης τόσο του κατοχικού (πολεμικού) δανείου όσο και των πολεμικών επανορθώσεων (αποζημιώσεων) από την ενωμένη (πλέον) Γερμανία. Με τούτη την προδιάθεση υπ’ όψιν τα εξής: 

Αυτοκριτική από Μέρκελ: Αν μπορούσα, θα γύριζα τον χρόνο πίσω.

Την ευθύνη για την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο ανέλαβε η Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πώς αν μπορούσε, θα γύριζε τον χρόνο πίσω ώστε η κυβέρνησή της να ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μαζικού προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος του 2015. 

"Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό για την CDU", ανέφερε η καγκελάριος.

Οι περιστρεφόμενες κερκόπορτες της Ευρώπης

Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούν τον όρο revolving doors (περιστρεφόμενες πόρτες) για να περιγράψουν το διαρκές πέρασμα κρατικών αξιωματούχων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και το αντίστροφο. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Corporate Europe Observatory, το σύνδρομο της περιστρεφόμενης πόρτας είναι αρκετά διαδεδομένο και ανεξέλεγκτο στους ευρωπαικούς κύκλους εξουσίας.

Ερημη χώρα θα είναι το 2050 η Ελλάδα.

Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 έως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα! 

Η Ελλάδα το 2050 απειλείται να είναι μια χώρα μεσηλίκων και γερόντων, καθώς το 2050 οι άνω των 65 ετών κάτοικοί της θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% το 1951!). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8%, από 15% που είναι φέτος και 28% το 1951.