MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Χάος στις αγορές πρώτων υλών

Οι αυξήσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους να προβούν πανικόβλητοι σε αγορές για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων – επειδή φοβούνται τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. στη Ρωσία, με στόχο να την εκδικηθούν για τις επιτυχίες της στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις της εναντίον του δολαρίου (ανάλυση), έχουν προκαλέσει χάος στις αγορές πρώτων υλών παγκοσμίως – ενώ δεν αυξήθηκαν μόνο οι τιμές του αλουμινίου κατά 23% αλλά, επίσης, της «αλουμίνας» κατά 80% (ενός σημαντικού προϊόντος για την παραγωγή αλουμινίου). 

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στη Ρωσία

Η ήρεμη συμπεριφορά του προέδρου Putin, όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται από τις Η.Π.Α., είναι ακριβώς αντίθετη από τις αλαζονικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου – ο οποίος υπερεκτιμάει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του, ενώ υποτιμάει τις αδυναμίες της χώρας του.

Επικαιρότητα 

Σύμφωνα με το zero hedge, η Τουρκία ανακοίνωσε πως θέλει να της επιστραφεί ο χρυσός που αποθηκεύει στη Fed Νέας Υόρκης, όπως στο παρελθόν πρώτη η Βενεζουέλα παίρνοντας πίσω τους 160 τόνους που είχε, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία – σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει συνολικά 591 τόνους αξίας άνω των 23 δις $.

Η παγκόσμια κρίση στην αγορά εργασίας

Η λύση είναι προφανώς η εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος – το οποίο θα προσφέρει στους ανθρώπους τη σιγουριά που χρειάζονται, για να μπορέσουν ξανά να παράγουν.
«Η αυτοματοποίηση στην παραγωγή έχει ήδη αποδεκατίσει αρκετές θέσεις εργασίας στην παραδοσιακή βιομηχανία, ενώ η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα καταστρέψει πολύ περισσότερες, διευρύνοντας την ανεργία στη μεσαία τάξη – με τελικό αποτέλεσμα αυτές που θα μείνουν να είναι μόνο εποπτικές και διοικητικές.