MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Κατάρρευση του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ: 9,8% μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Πτώση – ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωναϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Δρούγος: Σκληρό πόκερ και αυξημένο ρίσκο στην Ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

H όλη κατάσταση είναι διπλωματικά νεφελώδης και κρίσιμη

Στη σκιά της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Αθήνα και Αγκυρα και στην προσπάθεια του Βερολίνου να προωθήσει κάποιας μορφής ελληνοτουρκικό διάλογο με αβέβαιη ατζέντα θεμάτων (λόγω των απύθμενων τουρκικών προκλήσεων), τα μηνύματα δεν είναι ευκρινή και η όλη κατάσταση είναι διπλωματικά νεφελώδης και κρίσιμη.

Είναι πολύ σκληρό το πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά τις σχετικά θετικές αναφορές της Ε.Ε. και της Γερμανίας για την ελληνική στάση και ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στο ΝΑ Αιγαίο, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, γι’ αυτό και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε από την Αθήνα ότι «μία σπίθα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη».

Τουρκικός αναθεωρητισμός και ελληνική πλάνη

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου

Η παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση, απόρροια του τουρκικού αναθεωρητισμού, εντάσσεται σε έναν ευρύ περιφερειακό κύκλο αστάθειας, μη προβλεψιμότητας και διαρκούς αναπροσαρμογής των κρατών σε νέα βραχύβια γεωστρατηγικά δεδομένα.

Η πρωτοφανής σε διάρκεια ελληνοτουρκική κρίση σε συνδυασμό με την αναιμική ευρωπαϊκή αντίδραση, αφενός καταρρίπτει κατηγορηματικώς τις επί μακρόν καλλιεργημένες μεταπολιτευτικές θεωρήσεις περί δυνατότητας εξευρωπαϊσμού της Άγκυρας βάσει ευρωπαϊκών θεσμικών κανόνων και της λογικής καρότου-μαστιγίου, αφετέρου επιβάλλει την αλλαγή στρατηγικής πλεύσης της ελληνικής πλευράς και την αναθεώρηση υπαρχουσών εξωραϊστικών προσλήψεων της Τουρκίας που συνάδουν με ένα δυτικότροπο κράτος αντί μιας πλήρους αναθεωρητικής και επιθετικής χώρας, ανήκουσας πλέον στην σκοταδιστική -τζιχαντιστική Ανατολή.