MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Με συνταγή… ναζί οι σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας

Η Ιστορία και δεν τελειώνει ποτέ και επαναλαμβάνεται. Το βασικό είναι όμως να τη μαθαίνουμε. Και, δυστυχώς, η περίπτωση της διάβρωσης των δυτικογερμανικών κρατικών υπηρεσιών από τους ναζί έμεινε καλά κρυμμένη…

Η Γερμανία ουδέποτε αποναζιστικοποιήθηκε. Απλώς προσάρμοσε τα μέσα επιβολής στις απαιτήσεις των καιρών…

(Φωτό: H υπογραφή της συνθήκης φιλίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Τουρκίας το 1941)

Την Τρίτη που μας πέρασε αυτός ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με το τσουλούφι που μοιάζει σαν τσαλαπετεινός θεώρησε σωστό να διευκρινίσει τις θέσεις της κυβέρνησής του απέναντι στην Τουρκία. Λες και δεν τις καταλάβαμε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που κατέληξε σε πανηγυρική ελληνική ψυχρολουσία.

Η αθηναϊκή ελίτ φοβάται την Τουρκία...

 Ο μίνι πόλεμος με την Τουρκία είναι προ των πυλών αν δεν αφήσει «η Ελλάδα στην άκρη το σύνδρομο του ικέτη», όπως σημείωνε ο καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης στο SLpress.gr πριν λίγους μήνες. Ταυτόχρονα, πρέπει η χώρα μας να σταματήσει να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, λες και είναι ο θείος από την Αμερική! Εξάλλου το διεθνές δίκαιο επικαλείται και η Τουρκία. Γιατί το λέω αυτό;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο καθημερινά, μιας και είναι με το μέρος της 100%, αλλά επειδή γνωρίζουμε τα ελλείμματα των διεθνών θεσμών και καθώς κάθε στιγμή απειλούμαστε στρατιωτικά, αν χρειαστεί, θα το υπερασπιστούμε και ένοπλα στον βαθμό που απαιτείται. Για μερικούς αναλυτές δε, η ασύμμετρη νεο-οθωμανική επιθετικότητα καταλαβαίνει μόνο από πράξεις. 

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.