MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο συνολικός πληθυσμός των χωρών που εισάγουν το 70% έως το 100% των αναγκών τους σε σιτάρι από τη Ρωσία και την Ουκρανία, είναι της τάξης των 700 εκατομμυρίων – ή το 10% του παγκοσμίου πληθυσμού. Επομένως δεν είναι υπερβολικό να αναμένεται μία μαζική «επιδημία πείνας» από τα τέλη του 2022 – μία ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου που αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι, θα είναι χειρότερη από το Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα για αυτές τις χώρες. Η ανθρωπιστική αυτή κρίση βέβαια θα έχει επίσης δυνητικά σοβαρές κοινωνικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις – με κριτήριο την «Αραβική Άνοιξη» που ξεκίνησε το 2010 από την Τυνησία και εξαπλώθηκε αμέσως μετά, ενώ πυροδοτήθηκε από μία επισιτιστική κρίση.
 

Κραδασμούς και μείωση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ φέρνουν οι απανωτές αυξήσεις στα τρόφιμα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε ράλι διαρκών ανατιμήσεων βρίσκονται τα τρόφιμα, ιδίως από τις αρχές του έτους έως και αυτή τη στιγμή. Το γεγονός αυτό ωστόσο σε συνδυασμό με τους κραδασμούς και την αύξηση κόστους στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πωλήσεων σε όγκο κατά περίπου 8% τον Απρίλιο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτική είναι η τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ σε δείγμα 18.000 καταναλωτών, όπου διαπιστώνει ότι το αυξανόμενο κόστος αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει τις αγοραστικές δυνατότητες και αποφάσεις του 52% των ερωτηθέντων σε όλον τον κόσμο.

Το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας και το ελληνικό Βατερλό

Από όποια πλευρά κι αν προσπαθήσει να «διαβάσει» οποιοσδήποτε τις κυβερνητικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέχρι στιγμής ζούμε ένα Βατερλό! Αρέσει δεν αρέσει στους κυβερνητικούς η πραγματικότητα είναι μία: έδωσαν τα πάντα στους Αμερικανούς αλλά και στους Ευρωπαίους, κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει όρθιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, έχουν εκθέσει τη χώρα σε απρόβλεπτους κινδύνους και το μόνο που έχουμε «εισπράξει» είναι να βλέπουμε τουρκικά F-16 στην Αλεξανδρούπολη!


Η κυβέρνηση για να μην χαλάσει την «επικοινωνιακή επιτυχία» της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κράτησε μυστική την ιταμή πρόκληση των Τούρκων για 48 ώρες! Αυτό είναι το λιγότερο και δεν εκπλήσσει καθόλου. Η κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα έχει διαχειριστεί όλες τις κρίσεις με «επικοινωνία» και αυτό δεν χρειάζεται πια ιδιαίτερη ανάλυση.

Πώς η Ευρώπη ωθήθηκε προς την οικονομική αυτοκτονία

Michael Hudson, Moon of Alabama, 18-5- 2022

[O Michael Hudson διεθνούς φήμης και κύρους Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μισούρι και ερευνητής στο Levy Economics Institute, Bard College, πρώην αναλυτής στην Wall Street, οικονομικός σύμβουλος διαφόρων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών(UNITAR) για έρευνα και εκπαίδευση.Υπήρξε συνεργάτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την Οικονομία της Βαβυλώνας και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Διάσκεψης Μελετητών των Αρχαίων Μεσανατολικών Οικονομιών, μιας διεθνούς ομάδας Ασσυριολόγων και αρχαιολόγων αναλυτών των οικονομικών ριζών του πολιτισμού. Είναι συγγραφέας 14 διεθνώς περιζήτητων και πολυσυζητημένων βιβλίων και έχει -κατά διεθνή αποκλειστικότητα- μαστιγώσει και τον ρόλο του ΔΝΤ στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας για την σωτηρία του ΕΥΡΩ.].