MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Πρόστιμα 8,1 εκατ. ευρώ σε 52.911 πολίτες για άσκοπες μετακινήσεις

Το συνολικό ποσό των 8,1 εκατομμυρίων ευρώ θα μαζέψει το ελληνικό Δημόσιο από 52.911 πολίτες που παραβίασαν τα μέτρα περιορισμένων μετακινήσεων εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. 

Αυτό προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Αστυνομίας, καθώς από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις έχουν επιβληθεί 51.777 πρόστιμα των 150 ευρώ και 1.134 πρόστιμα των 300 ευρώ. 

Χρέος vs πλούτου (τι δεν καταλαβαίνουμε;)

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον το 2018 στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Χ. Λαγκάρντ τότε Γενική Διευθύντρια του Ταμείου τόνισε ότι από το 2007 ως τότε το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 40%.

Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IΙF) το παγκόσμιο χρέος ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο επίπεδο ρεκόρ του 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 253 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 τρισ. δολάρια. Το 2020 θα έχουμε εκτίναξη του χρέους, λόγω αυξημένων δανειακών αναγκών που οφείλονται στον κορονοϊό. Παράλληλα θα υπάρχει αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που είχαν πιάσει πάτο πριν την κρίση, επιβαρύνοντας έτσι τα κράτη με υψηλότερους τόκους.