MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Καθηγητής Μάζης: Bρισκόμαστε ενώπιον πολέμου με την Τουρκία και δεν ζητάμε κυρώσεις

''Υπήρξε ολιγωρία της Ελληνικής διπλωματίας στο θέμα της Λιβύης- Τελευταία φορά ασχοληθήκαμε τον Δεκέμβρη του 2019''


Bρισκόμαστε ενώπιον πολέμου με την Τουρκία και δεν ζητάμε κυρώσεις δηλώνει ο ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης, στο Blue Sky, στ Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

Επίσης ο καθηγητής αναφέρεται και στο θέμα της Λιβύης, όπου τονίζει ότι υπήρξε ολιγωρία της Ελληνικής διπλωματίας στο θέμα της Λιβύης. Τελευταία φορά ασχοληθήκαμε τον Δεκέμβρη του 2019 με το θέμα, επισημαίνει ο κος Μάζης.

Ώστε οι Ρώσοι θα παρέμβουν σε εκλογές στην Ευρώπη; Για να δούμε τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ και στην Ελλάδα

Γράφει ο Melvin A. Goodman*


counterpunch.org

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών κυκλοφόρησε στις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο την έκθεσή του σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές και να ασκήσει πολιτική επιρροή σε περισσότερες από δώδεκα χώρες τα τελευταία δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ρωσία έχει δώσει κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς προκειμένου να «διαμορφώσει τα ξένα πολιτικά περιβάλλοντα προς όφελος της Μόσχας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει οι πρεσβείες μας να μοιραστούν ευρέως αυτές τις πληροφορίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία της κυβέρνησης Μπάιντεν και να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις δεν εφησυχάζουν για τη ρωσική απειλή. Εφιστώντας την προσοχή σε αυτή τη μελέτη, η Washington Post έγραψε ότι «οι δημοκρατίες πρέπει να φρουρούνται».

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.