MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μια ακόμη ρωγμή στο δολάριο

Εάν είστε παλιός αναγνώστης του Daily Reckoning, έχετε ακούσει για πολλά σχέδια για τον τερματισμό του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ ως του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος.


James Rickards - dailyreckoning.com

Αυτά τα σχέδια έχουν πολλά ονόματα, όπως το Great Reset, το Bretton Woods II και άλλα ονόματα που υποδηλώνουν κάποιο είδος βαθιάς σκοτεινής συνωμοσίας. Η πραγματικότητα είναι λιγότερο απαίσια αλλά όχι λιγότερο σημαντική.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με το ρόλο του δολαρίου στο διεθνές νομισματικό σύστημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός αποθεματικού νομίσματος και ενός νομίσματος πληρωμής.

Το ντόμινο κρίσεων: Ξηρασία, ενέργεια, λιπάσματα, τρόφιμα…

Ακόμα και πριν από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια το 2022, η παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια είχε ήδη διογκωθεί, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και στα τρόφιμα. Οι συνεχείς και σχεδόν μόνιμες ελλείψεις, έχουν περιθωριοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν, με τις υψηλές τιμές καυσίμων και τροφίμων να προκαλούν συχνά πολιτική βία και κοινωνική αναταραχή.


Σε Κεϋλάνη, Λίβανο, Περού αναδύονται συνθήκες μεγάλων και βίαιων αναταραχών, η Αίγυπτος και η Τουρκία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, υπό την πίεση του αφόρητου κόστους διαβίωσης και της εντεινόμενης διατροφικής ανασφάλειας. Γερμανία και Νορβηγία, δύο από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, πλήττονται επίσης, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και εκεί. Σχεδόν το 50% των χωρών στον Δείκτη Κοινωνικής Αναταραχής (Civil Unrest Index-CUI) του διεθνούς οίκου ανάλυσης και μέτρησης κινδύνων VERISK MAPLECOFT, κατηγοριοποιούνται πλέον στην ομάδα υψηλού ή ακραίου κινδύνου, με έναν μεγάλο αριθμό να απειλείται με περαιτέρω επιδείνωση κατά την διάρκεια των επομένων έξι μηνών.