MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός Διασωληνώνει και τον Μύθο της Ε.Ε. Αλλά η Ηγεσία της Συνεδριάζει με Αλβανούς

Martin Jay. Strategic Culture, 6-4-20 1135w

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού 

Θα είναι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο θεσμικό θύμα του κορωναϊού;

 Τα σημάδια προάγγελοι είναι ήδη φανερά, καθώς βλέπουμε γνήσια οργή και βιτριόλι σε όλη την ομάδα των 27 εθνών, από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξεως που γίνονται θύματα της πανώλης του 21ου Αιώνα. 

Αυτό που η Κορώνα επαναπρόβαλε είναι η αχρηστία της Ε.Ε., η ανικανότητά της και η ηλίθια αυταπάτη της και προπάντων η ματαιότητά της. Ακόμη και αυτοί που σε όλη την Ευρώπη πίστευαν με πάθος στην Ένωση, τώρα την βλέπουν έτσι όπως είναι. Με τα λόγια του Σέρβου Προέδρου, «ένα παραμύθι.» 

Η Τουρκία χρειάζεται δεκάδες δις δολάρια για το χρέος της αλλά πού θα τα βρει;

Freepen.gr - Η οικονομία της Τουρκίας χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξυπηρετήσει τη χρηματοδότηση του ανεξόφλητου χρέους, αλλά δεν είναι σαφές πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κορυφαίο αρθρογράφο της Cumhuriyet, Erdal Sağlam. 

Μερικοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να βοηθήσει να πληρώσει περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια αποπληρωμών που πρόκειται να πληρωθούν φέτος, αναφέρει ο Sağlam, οικονομολόγος και αρθρογράφος στην Cumhuriyet. Αυτή η αισιοδοξία συμβάλλει στον περιορισμό των ζημιών για τη λίρα, σημειώνει. 

Ν.Τσόμσκι: «Μετά την πανδημία χρειαζόμαστε πολεμικές οικονομίες - Είμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου»

«Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Κούβα μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες» με μία μόνο φράση ο Νόαμ Τσόμσκι κατέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η Γερμανία την Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ η οποία έχει μετατραπεί σε χώρο άσκησης της γερμανικής εξουσίας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός γλωσσολόγος και πολιτικός αναλυτής, και ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή διανοούμενος στον κόσμο, Νόαμ Τσόμσκι, στα 91 του πια, μίλησε στον Σρέτσκο Χόρβατ και στο DiEM25 TV από την Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε απομόνωση λόγω της πανδημίας, για αυτά που περιμένουν την Ανθρωπότητα αμέσως μετά την λήξη της πανδημίας.

Αμέσως μετά τον Μάριο Ντράγκι και ο Νόαμ Τσόμσκι προτείνει να αλλάξει το status των μεγάλων οικονομιών σε «πολεμικό». Ζητάει δηλαδή ένα είδος «πολεμικής κινητοποίησης» από τις μεγάλες χώρες. Θεωρεί την πανδημία ένα είδος «1945» και ότι πρέπει οι συνέπειες να αντιμετωπιστούν ανάλογα.