MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Η επιστροφή του χάους στην Αργεντινή

Το βασικότερο πρόβλημα της χώρας, όπως επίσης των περισσοτέρων αναπτυσσομένων οικονομιών στις οποίες δυστυχώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, με εξαίρεση μία μικρή ομάδα επιτυχημένων κρατών στην Ασία, είναι η ελλιπής και μη μεθοδική συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση της παραγωγικότητας – όχι μόνο δηλαδή η σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό που σε ορισμένες χώρες δεν συμβαίνει ούτε καν αυτό. Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις για να αυξάνεται συνεχώς η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είναι η εγγύηση για την οικονομική επιτυχία – κάτι που έχουν υποτιμήσει πλέον ακόμη και οι βόρειες χώρες, όπως η Γερμανία, υιοθετώντας την πολιτική του μισθολογικού dumping. Το εύλογο αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η μείωση της κατανάλωσης οπότε της ανάπτυξης και του ΑΕΠ, καθώς επίσης η άνοδος των χρεών – οδηγώντας τις κοινωνίες σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Μέθοδοι προπαγάνδας και υπονόμευσης

Ο Yuri Bezmenov (alias Tomas Schuman), ένας πρώην σοβιετικός υπονομευτής της KGB, εξηγεί λεπτομερώς τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η KGB για να υπονομεύσει και να καταλάβει στρατιωτικά χώρες – στόχους σε μια διάλεξη του στο Los Angeles το 1983.

Yuri Bezmenov ήταν προπαγανδιστής της KGB στον οποίο ανατέθηκε αποστολή στην Ινδία, η οποία παραδόθηκε στους δυτικούς το 1970. 

G7: Ο Μακρόν επιχειρεί να ενώσει τις δυτικές δυνάμεις

Ο Τραμπ πάντα απρόβλεπτος, ο Τζόνσον πιασμένος στον γόρδιο δεσμό του Brexit, ο Κόντε, τοποθετημένος σε εκτινασσόμενο κάθισμα. Το κλαμπ των φιλελεύθερων δημοκρατιών της Ομάδας των 7 (G7) που συναντάται με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μπιαρίτς θα προσπαθήσει παρά ταύτα να δείξει τη γεωπολιτική του επιδεξιότητα απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που συνταράσσουν τον κόσμο.

Ενταση στον Κόλπο, εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο, συναγερμός για το Κλίμα…τα καυτά θέματα συσσωρεύονται, περιλαμβανομένης της κρίσης του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιθανόν να προστεθεί στο μενού της συνόδου κορυφής. Μαζί με την κρίση του Κασμίρ, η οποία θα συζητηθεί αναγκαστικά, αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι προσκεκλημένος στο γαλλικό θέρετρο, όπου έχουν επιβληθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Η ωρολογιακή βόμβα του Χονγκ Κονγκ

Μπορεί η πόλη να αποτελεί μία ακραία περίπτωση, όσον αφορά τη μη ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων και την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων στα πλαίσια του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά είναι μόνο η αρχή – αφού ανάλογες καταστάσεις εμφανίζονται σε άλλες χώρες, στις οποίες έχουν δημιουργηθεί ήδη φούσκες ακινήτων από την πολιτική χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, χωρίς να εξαιρείται ούτε η Γερμανία, στην οποία τα ενοίκια απορροφούν σχεδόν το 50% του εκάστοτε μισθού των εργαζομένων. Ακόμη και στην Αθήνα της κρίσης τα ενοίκια έχουν ξεκινήσει την ανοδική τους πορεία, φθάνοντας ακόμη και στα 1.000 € για μικρά διαμερίσματα – οπότε είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών σε πολλά κράτη, ειδικά σε αυτά που ξεπουλιούνται τα δημόσια αγαθά από τις ενδοτικές κυβερνήσεις τους, ενώ κατάσχονται και πλειστηριάζονται τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.