MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Γ. Φίλης : Διερευνητικές με «όχι» και όχι άλλοθι για συμφωνία παραχωρήσεων

Ο καθηγητής γεωπολιτικής και αναλυτής Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 τόνισε ότι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να έχει διακριτό και άμεσο το «όχι» αν επιχειρηθεί η διεύρυνση της ατζέντας , πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αοζ και να μην μετατραπεί σε άλλοθι διαλόγου «κωφών», ώστε να απαλειφθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυρώσεων στη Τουρκία, στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου της Ε.Ε. 
 

Ι. Μάζης : Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη, τι θα κάνουν Δένδιας και Σαμαράς ;

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι οι διερευνητικές που είναι προϊόν Γερμανικής επιβολής , κυρίως στην Ελλάδα, απλά δίνουν το τυπικό άλλοθι για να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου , οποιαδήποτε σκέψη για κυρώσεις στα πεπραγμένα επί ένα χρόνο της Τουρκίας , στη Κυπριακή ΑΟΖ , τις Ελληνικές θάλασσες, το Αιγαίο και τις υπερ-πτήσεις αλλά και τις απόπειρες στον Έβρο. Όπως είπε όμως, στο βάθος προβάλλει ως δήθεν λύση το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο προσώρας αρνείται η Τουρκία να αναγνωρίσει καν ως αρμοδιότητα. 
 

Αδυναμία ανάπτυξης, το αδιέξοδο του νεοφιλελευθερισμού

Η επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, θα «κάψει» πολλές θέσεις εργασίας και θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανάπτυξης – ενώ οι λύσεις που αναζητούνται με τη «Μεγάλη Επαναφορά» δεν θα βοηθήσουν καθόλου. Η διαχείριση βέβαια του Covid 19 με τα κλειδώματα των οικονομιών, θα στηρίξει την ανάπτυξη στα δύο επόμενα χρόνια – αφού η ύφεση που προκλήθηκε, ενδεχομένως σκόπιμα, θα τοποθετήσει το σημείο εκκίνησης πολύ χαμηλότερα, ενώ θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στις κεντρικές τράπεζες για να πλημμυρίσουν με ρευστότητα την οικονομία. Σε κάποιο βαθμό θα βοηθήσει επίσης το ψηφιακό νόμισμα που δρομολογείται από πολλές χώρες – αφού θα καταστήσει εφικτή την απ’ ευθείας στήριξη των νοικοκυριών, χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών. Εκτός αυτού υπάρχει η πιθανότητα αποκλεισμού της Κίνας από τις δυτικές αγορές και γενικότερα της Ασίας – με στόχο την αναβίωση της παραγωγής στη Δύση, οπότε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλα αυτά όμως είναι υπό αίρεση – ενώ η καλύτερη λύση θα ήταν το σβήσιμο και η επανεκκίνηση της οικονομίας Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι προφανές πως υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα και αφορούν γενικότερα τις προοπτικές του καπιταλισμού, αλλά και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει τουλάχιστον να επιλέξει ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης – το οποίο να εγγυάται έστω την αποφυγή της πλήρους καταστροφής της. Πόσο μάλλον στην απίστευτα άσχημη κατάσταση της οικονομίας της, η οποία είναι αδύνατον να αναπτυχθεί με το δημόσιο χρέος της στο 230% του ΑΕΠ – ακόμη χειρότερα, με το κόκκινο ιδιωτικό πάνω από το 150%, με τεράστια δίδυμα ελλείμματα, με εξαθλιωμένους Πολίτες, με χρεοκοπημένες τράπεζες, με αποψιλωμένο τον παραγωγικό της ιστό κοκ. Στα πλαίσια αυτά, οι κυρίαρχοι κοινωνικοί συνασπισμοί και τα πολιτικά κόμματα έχουν το συντριπτικό μέρος της ευθύνης της επιλογής – ενώ θα πρέπει να πάψουν αμέσως να παραπλανούν και να χειραγωγούν τους Πολίτες. Να αντιληφθούν πως οδηγούν την Ελλάδα σε μία εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου – από την οποία δεν θα ωφεληθεί κανένας, εκτός από τις ξένες δυνάμεις που εποφθαλμιούν τα περιουσιακά στοιχεία και τον πλούτο της χώρας μας. Κυρίως οι Τούρκοι και οι Γερμανοί, αν και οι Η.Π.Α. θέλουν το δικό τους μερίδιο στη λεία – στρατιωτικές βάσεις, αγωγούς ενέργειας κοκ.