MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στο 179,7% το ελληνικό δημόσιο χρέος: Μετά από 3 μνημόνια και 8 χρόνια κατάρρευσης συνεχίζει να αυξάνεται!

Μετά από τρία Μνημόνια κι ένα PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος εμφανίζεται αυξημένο κατά 14,287 δισ. ευρώ στο τέλος του Β΄ τριμήνου του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το χρέος έφθασε στο τέλος Ιουνίου τα 323,378 δισ. ευρώ, έναντι 309,091 δισ. ευρώ στο τέλος του Β΄ τριμήνου του 2017!

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2ο τρίμηνο του 2018 (από το 176,1% στο 179,7% του ΑΕΠ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Αυτό σημαίνει πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μπορέσει να συγκρατήσει τις δαπάνες και την σπατάλη του κράτους.

Το μεγάλο αδιέξοδο

Η πρόθεση της Γερμανίας που μας επιβάλλει την πολιτική των μνημονίων δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ληστεία της Ελλάδας – από την εξυπηρέτηση δηλαδή των χρεών της με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης με τις κατασχέσεις/ πλειστηριασμούς/δημεύσεις της ιδιωτικής, ενώ παρόλα αυτά η χώρα μας θα παραμένει χρεωμένη στο διηνεκές.

Επικαιρότητα

Υπάρχουν πολλές οικονομικές μελέτες (πηγή), οι οποίες τεκμηριώνουν επιστημονικά πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μία σημαντική μείωση του χρέους της – γεγονός που σημαίνει ότι, εκείνοι οι Έλληνες που ισχυρίζονται αυθαίρετα το αντίθετο, χωρίς να έχουν τουλάχιστον κάποιο συμφέρον όπως η Γερμανία, είναι κάτι περισσότερο από ανόητοι.

Το ελληνικό δημόσιο έχει υποστεί πανωλεθρία χάνει 41,2 δισεκ. από τις τράπεζες ενώ οι 9 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές 1,56 δισ

Όταν λοιπόν κάποιος ιδιώτης επενδυτής αναφέρει ότι έχασε κεφάλαια στις τράπεζες αρκεί να θυμάται ότι το ελληνικό κράτος υπέστη πανωλεθρία 41,2 δισεκ. ευρώ.

Εάν το 2010 στην αρχή της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης γνώριζε ότι θα επενδυθούν 45 δισεκ. από το ελληνικό δημόσιο και βασικούς ξένους ιδιώτες επενδυτές και η αξία τους τέλη Οκτωβρίου 2018 είναι μόλις 1,5 δισεκ. σίγουρα δεν θα επένδυε ούτε 1 ευρώ.

Ποιο είναι το ποιο εντυπωσιακό στοιχείο;

Το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 42 δισεκ. και η τρέχουσα αξία είναι σχεδόν 800 εκατ ευρώ.

Δόγμα αποτροπής κατά Τουρκίας: Παθογένειες της Ελλάδας και αλλαγές υπό την στρατηγική της Θεωρίας των Παιγνίων

Γράφει ο Σπύρος Μπαμιατζής *

Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να αναλύσει το δόγμα της «Αποτροπής», (Deterrence), όπως εφαρμόζεται από την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία, από την σκοπιά της παραδοσιακής αποτροπής και των νέων μοντέλων αποτροπής, και της στρατηγικής της Θεωρίας των Παιγνίων. Στην προσπάθεια αυτή θα εξετάσουμε γιατί το δόγμα της αποτροπής όπως εφαρμόζεται δεν έχει εμποδίσει την Τουρκία στην επιθετική της ρητορική και πολιτική, τις αντιφάσεις του και τα αρνητικά του σημεία, καθώς και τι προτείνεται να γίνει ώστε η αποτροπή να έχει προοπτικές επιτυχίας. Η ακριβής έννοια της αποτροπής έγκειται στο ρητό του Ρωμαίου στρατιωτικού συγγραφέα, Flavius Vegetius Renatus «Si vis pacem, para bellum” Αν επιθυμείς ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο.

Ι.Μάζης : Έχει δρόμο και Ρωσικό αντίλογο ακόμη, η Συμφωνία των Πρεσπών

Συνέντευξη Ι.Μάζη : Έχει δρόμο και Ρωσικό αντίλογο ακόμη, η Συμφωνία των Πρεσπών

22/10/2018

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, πΓΔΜ 

Το κλειδί ουσίας για τα 12 ν.μ. είναι και στον τύπο του σχεδίου στον ΟΗΕ Η πρωτοφανής και για τα δημοκρατικά ήθη και αξίες της Δύσης διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ με την οποία επικυρώθηκε στη πρώτη ψηφοφορία η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει πολύ δρόμο ακόμη και δεν είναι βέβαιο ότι οι 80 βουλευτές θα βρεθούν και στην κρίσιμη 3η ψηφοφορία, με δεδομένη τη στάση της Ρωσίας , η οποία ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να θέσει βέτο στη Συμφωνία, λέει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης στον 98.4 . Για τον κ. Μάζη ακόμη και η απόφαση αύξησης της Αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 ν.μ με τμηματικό τρόπο δεν είναι το μείζον θέμα, αλλά ο τρόπος που αυτό ενεργοποιείται μέσω ΟΗΕ, αφού πρώτα έχεις ολοκληρώσεις τις αναγκαίες συμφωνίες με κράτη όπως η Αλβανία στη πλευρά του Ιονίου, ώστε να έχεις δεδικασμένα νομικά διεθνώς, όταν έρθει η ώρα για ανάλογες ενέργειες στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία. 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη με τον Λ. Βαρδάκη

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Ράδιο Κρήτη με τον Λ. Βαρδάκη.

22/10/2018

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία