MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Το συμβόλαιο θανάτου της ΔΕΗ

Ποια τράπεζα ή ποιος επενδυτής θα δάνειζε μία επιχείρηση όταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει δημοσίως πως είναι χρεοκοπημένη, με άδεια ταμεία και με αδυναμία να αγοράσει ακόμη και στύλους; Όταν την παρουσιάζει δηλαδή ως έναν Τιτανικό, όπως την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου το 2009, οδηγώντας την έτσι στο ΔΝΤ;

Επικαιρότητα

Η Τρόικα επέβαλλε στην κυβέρνηση το 2015 μία συμφωνία, η οποία προέβλεπε την απώλεια του 50% του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική, έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα! Με την ίδια συμφωνία απαιτήθηκε να διαθέτει η ΔΕΗ το σύνολο της παραγωγής της από τα εργοστάσια με λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στους ανταγωνιστές της, για να ανοίξει η αγορά.

Το καμένο χαρτί

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ιταλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το διαπραγματευτικό της χαρτί, το οποίο ήταν διαφορετικό – τα ονομαζόμενα «mini bots» που ψήφισε η Βουλή της και που απείλησε να τα θέσει σε κυκλοφορία, όταν η Κομισιόν θέλησε να της επιβάλλει τη μη τήρηση του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει. Ο κ. Salvini τότε δήλωσε τα εξής: «Όταν ο γιος μου πεινάει και με παρακαλάει να του βρω φαγητό, ενώ οι Βρυξέλλες μου απαντούν «όχι Mateo, οι ευρωπαϊκοί κανόνες σε υποχρεώνουν να μη δώσεις φαγητό στο γιο σου», νομίζετε πως θα πειθαρχήσω στους κανόνες των Βρυξελλών ή πώς θα δώσω φαγητό στο γιο μου;«

Επικαιρότητα

Το κορυφαίο διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας πριν το 2012 ήταν το εξωτερικό δημόσιο χρέος της προς τις ξένες τράπεζες και επενδυτές, το οποίο μπορούσε με μία απλή απόφαση της Βουλής να μετατρέψει σε δραχμές και να το εξυπηρετεί απλά και μόνο τυπώνοντας νέα χρήματα – αφού κατά 90% περίπου ήταν σε εθνικό δίκαιο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα πλήρωναν το τίμημα του και οι ξένοι – ενώ δεν υπήρχε κανένας λόγος να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, σημειώνοντας πως το χρέος μειώνεται συνήθως είτε πληθωριστικά, είτε με την ονομαστική διαγραφή ή/και την αναδιάρθρωση του.

Η Άγκυρα γελάει με τις κυρώσεις-«χάδια» της ΕΕ: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Δεν ασχολήθηκαν καθόλου στην Άγκυρα με τις κυρώσεις-«χάδια» που επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία.

«Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτά είναι τα μέτρα που παίρνει η Ευρωπαική Ένωση εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.

Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα σήμερα, αλλά το ΚΥΠΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την τελική του έκδοση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής: 

Η επόμενη ληστεία της Ελλάδας

Ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί η Ελλάδα και για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της που υποχωρεί ξανά, αφού η πτώση των μισθών έχει πάψει να αποδίδει (κριτήριο η εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος κατά -25% το πρώτο πεντάμηνο του 2019) είναι οι επενδύσεις – όπου όμως, λόγω της υπερχρέωσης της, η κυβέρνηση θεωρεί πως το κλειδί είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Η αιτία δεν μπορεί να είναι το ότι δεν έχουν χρήματα οι Έλληνες, αφού έχουν διαφύγει καταθέσεις άνω των 130 δις €, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης τους στο κράτος – κάτι που όμως δημιουργεί το ερώτημα γιατί να εμπιστευθούν οι ξένοι το κράτος, όταν δεν το εμπιστεύονται οι ίδιοι οι Πολίτες του. Θεωρούμε δε αδύνατον να μη γνωρίζει η κυβέρνηση τους κινδύνους που εμπερικλείουν οι ξένες επενδύσεις – στα πλαίσια της νέας αποικιοκρατίας που ευρίσκεται σε εξέλιξη.

Stratfor: Το μπρα ντε φερ Ευρώπης – Τουρκίας και ο «ανορθόδοξος» Ερντογάν

ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας. Όμως, ο Ερντογάν δείχνει να υπολογίζει περισσότερο στα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη που θα έχει αν συνεχίσει τις ανορθόδοξες μεθόδους του.