MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ο ΟΗΕ αποφάσισε «ταμείο αποζημιώσεων» για την Ουκρανία…Για την Κύπρο δεν υπήρχαν αποζημιώσεις…

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για αποζημιώσεις στο Κίεβο.


Το ψήφισμα προβλέπει τη δημιουργία μητρώου “ζημιών” στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου και αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού αποζημίωσης. Η Ελλάδα και η Κύπρος σταθερά στη «σωστή» πλευρά, καταπίνοντας διαχρονικά τη γλώσσα τους για τις ζημιές που προκάλεσε η Τουρκία με την εισβολή και την κατοχή του 38% της Κύπρου. 
 

Σπύρος Στάλιας : Η αιτία του Πληθωρισμού.

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD
 
Αυτή η φωτογραφία είναι απο την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Τι μας λέει η φωτογραφία. Ότι τυπώθηκε πολύ χρήμα και έτσι δημιουργήθηκε χαοτικός πληθωρισμός, υπερπληθωρισμός, που οδήγησε στην άνοδο τελικά του Χίτλερ.
 
Λάθος, όλα λάθος.
 
Μην συγχέουμε την συσχέτιση μεταξύ προσφοράς χρήματος και πληθωρισμού, με την αιτία που προκαλεί τον του πληθωρισμού.
 
Γερμανάκια φτιάχνουν ένα πύργο με χαρτονομίσματα την εποχή του υπερπληθωρισμού
 

Η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου τελειώνει (και αυτό μπορεί να είναι καλό)

Το τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας του δολαρίου πλησιάζει και σχεδόν κανένας στην κυβέρνηση δεν προσέχει ή καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, το δολάριο ήταν το μόνο νόμισμα αποδεκτό σε όλο τον κόσμο για τον διακανονισμό των διεθνών εμπορικών λογαριασμών μεταξύ των εθνών.

Patrick Barron - mises.org
 
Πριν από το 1944, ο φυσικός χρυσός χρησιμοποιήθηκε για διεθνείς διακανονισμούς. Όταν ένας εξαγωγέας στη χώρα Α πουλούσε αγαθά σε έναν εισαγωγέα στη χώρα Β, η χώρα Β θα πλήρωνε με το δικό της νόμισμα. Ωστόσο, η χώρα Α δεν θα είχε κανένα συμφέρον να επιτρέψει στο νόμισμα της χώρας Β να συσσωρευτεί στα θησαυροφυλάκια της πέρα ​​από ένα ποσό που απαιτείται για να τακτοποιήσει τις ανάγκες των δικών της εισαγωγέων. Έτσι, η χώρα Α θα απαιτούσε από τη χώρα Β να εξαργυρώσει το δικό της νόμισμα σε χρυσό. Μερικές φορές η χώρα Β έστελνε φυσικό χρυσό στη χώρα Α. Ή ίσως ο χρυσός που φυλάσσεται σε τρίτη χώρα θα χαρακτηριζόταν ότι ανήκει πλέον στη χώρα Α, μια συναλλαγή εγγραφής βιβλίων που είναι πιο βολική από τη φυσική μετακίνηση.

Ο χάρτης των κοιτασμάτων σε Κρήτη-Πελοπόννησο – Τι έδειξαν οι έρευνες

Η έναρξη των σεισμικών ερευνών από την ExxonMobil σε Κρήτη-Πελοπόννησο και οι γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν, μπορούν να αποδώσουν παραγωγή φυσικού αερίου, μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια. Παραγωγή που μπορεί να καταστήσει την χώρα μας ενεργειακά αυτοδύναμη, ακόμα και να της δώσει δυνατότητα ενεργειακών εξαγωγών. Παλαιότερες έρευνες και μελέτες έχουν αναφερθεί σε πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα που κρύβει η ελληνική ΑΟΖ.   
 
Συγκεκριμένα, μελέτες των Πανεπιστημίων Κολούμπια (ΗΠΑ) και Ουτρέχτης (Ολλανδία) έδειξαν ότι, από γεωλογική άποψη, υπάρχουν περιοχές όπου θα ήταν δυνατόν να εντοπιστούν υφαλογενείς ταμιευτήρες βιογενούς αερίου, ανάλογοι με αυτούς του κοιτάσματος Zohr. Οι περιοχές που είχαν χαρτογραφηθεί από τα παραπάνω Πανεπιστήμια, εντοπίζονται ακριβώς γεωγραφικά εκεί που επίκεινται οι σεισμικές έρευνες της ExxonMobil: Νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου.