MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τι έκανες στον πόλεμο αρχηγέ;


Η κορύφωση της προεκλογικής αναμέτρησης του 1985, μέσα από τα μάτια της βρετανικής πρεσβείας
 
Οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται σε δύο κυρίως επίπεδα. Το οικονομικό, κατ’ αρχάς, με την άμεση ή έμμεση στοίχιση κοινωνικών τάξεων, μερίδων και ατόμων πίσω από τα κόμματα εκείνα που κρίνουν (σωστά ή λαθεμένα) πως εξυπηρετούν καλύτερα τις υλικές τους ανάγκες –μικρές ή μεγάλες, στρατηγικές ή βραχυπρόθεσμες. Στο ιδεολογικό, αφετέρου, μέσω της έλλογης ή/και συναισθηματικής σύνδεσης των εκλογέων με το στρατηγικό αφήγημα που προωθεί (ή στο πλαίσιο του οποίου εγγράφεται νοερά) κάθε διεκδικητής της εξουσίας −ολόκληρης ή, έστω, κάποιου παράπλευρου μεριδίου της.
 

Ο «χρησμός» του αιώνα: Η Τουρκία είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στους BRICS, ανατρέπεται η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ

Η ένταξη της Τουρκίας είναι η επόμενη προφανής προσθήκη στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS, τονίζει ο Jim O'Neill, ο οποίος επινόησε το εν λόγω αρκτικόλεξο που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική 
 
Αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη για την Τουρκία, που αποκτά μάλιστα μεγαλύτερη σημασία καθώς οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσέρχονται στις κάλπες (14/5/2023), προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο. 

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται ακόμα σημαντικότερη, καθώς προέρχεται από έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, ο οποίος είναι και ο «πατέρας» των BRICS.
 

2019-2022: Τι έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, τι άρπαξε ο «σουλτάνος»

Πώς η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τα «δώρα» της Αθήνας και αμφισβητεί την κυριαρχία μας - Ετσι έγινε η τουρκοποίηση της ΑΟΖ στη Μεσόγειο
 
Από το 2019 έως τις εκλογές τον Μάιο του 2023 η Τουρκία εφάρμοσε μια λυσσαλέα επιθετική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο τη μετατροπή ελληνικής κυριαρχίας σε τουρκική επικράτεια και την καταπάτηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τη διακοπή της συνοχής της ελληνικής κυριαρχίας -ειδικά στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου-, την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικότητας σε νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα πλείστα ελληνικά κυριαρχικά και νομικά δικαιώματα η Τουρκία τα έχει προωθήσει ως τουρκικά κεκτημένα σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΙΜΟ).
Στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Τουρκία και η Λιβύη ανήγγειλαν επισήμως τη μεταξύ τους οριοθέτηση της ΑΟΖ από τις τουρκικές ακτές μέχρι τις λιβυκές ακτές, σβήνοντας από τον χάρτη την πλήρη ΑΟΖ Κρήτης, Ρόδου-Καρπάθου-Καστελόριζου κ.λπ., ενώ η Τουρκία κατοχύρωσε τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων αμφοτέρων. Με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ η Τουρκία «τουρκοποίησε» την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στην Αν. Μεσόγειο. Κατάργησε την ΑΟΖ των ανατολικών ακτών της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) και ολόκληρου του Καστελόριζου.
 

Τουρκικές Εκλογές: «Οποιαδήποτε ομαλή εξέλιξη θα είναι έκπληξη»! Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος

Οι εκλογές στην Τουρκία παρακολουθούνται με  αγωνία όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη αναμένουν το αποτέλεσμα και ανησυχούν για όσα ενδέχεται να συμβούν μετά από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των Τούρκων ψηφοφόρων.
 
Προφανώς εμείς στην Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν και θα επιμείνουμε ότι αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να μας απασχολεί είναι τι κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε την επιθετική Τουρκία.
 
Δεν υπάρχει νομίζουμε καλύτερος καλεσμένος σε μία εκπομπή για τις τουρκικές εκλογές από τον Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλο. Έχει αφιερώσει ατελείωτα χρόνια μελέτης, έρευνας και ανάλυσης για την Τουρκία, την πολιτική της σκέψη και τον τρόπο που οι γείτονες σκέφτονται και δρουν. Ο κ. Σταθακόπουλος μιλά στο militaire channel λίγες ώρες πριν οι κάλπες «μιλήσουν».