MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Στον κόσμο του Όργουελ

Σήμερα συμπληρώνονται 74 χρόνια από τον θάνατο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ (1903-1950), του Βρετανού συγγραφέα που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ – το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε τα έργα του.
  • Εφημερίδα Δημοκρατία
Τα μυθιστορήματά του έδειξαν σε όλους μας πόσο μπροστά, καμιά φορά, βρίσκεται η τέχνη σε σχέση με την ίδια τη ζωή και πως η Ιστορία συχνά αντιγράφει την τέχνη. Το μυθιστόρημα «Η φάρμα των ζώων», μια σπουδαία πολιτική αλληγορία με πρωταγωνιστές διάφορα συμπαθή οικόσιτα ζώα, αποτέλεσε μια λογοτεχνικού τύπου καταγγελία για ορισμένα ζώα που είναι πιο… ίσα από τα άλλα.
 

Ξορκίζοντας το έθνος, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον πατριωτισμό! Θ.Ιγνατιάδης

Το πρότυπο έθνος-κράτος μαζί και ο πατριωτισμός δέχεται πόλεμο από όσους επιδιώκουν να μετατρέψουν το κράτος σε ένα κέλυφος ,ώστε οι πανίσχυρες πολυεθνικές να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αυτό είναι το «δυτικό μοντέλο» που ταυτίζει πρόστυχα τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό και αποθεώνει την ατομικότητα.
Αυτή η «κοσμοθεωρία» έχει αντίπαλο
 
«Αν πεις τη λέξη πατριώτης σε λένε τρελό…Ξορκίζουμε τη λέξη πατριωτισμός. Γιατί; Η κοινωνική δικαιοσύνη επίσης. Είναι παράλογο όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στο «κοινωνικό ασανσέρ». Κοινωνική δικαιοσύνη δεν σημαίνει επιδόματα…Κάποιοι θέλουν πλέον κράτος-κέλυφος,όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ,σε όλη τη Δύση».
 

Κόλαση στην Ερυθρά Θάλασσα: Αστρονομική αύξηση 300% στα ναύλα μεταφοράς containers - Πλήγμα για Ελλάδα και Πειραιά

Ειδικά για την Ελλάδα που πραγματοποεί το 40% των εισαγωγών της από την Άπω Ανατολή, προβλέπεται αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω της επιβάρυνσης σε ναύλα και ασφάλιστρα 
 
Πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που αποσύρουν τα πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ένταση και οι κίνδυνοι εδραιώνονται στην περιοχή, με τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi κατά πλοίων που συνδέονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ και των συμμάχων του, κυρίως ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Houthi.