MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Σνόουντεν: Μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου η σύλληψη του Ασάνζ

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ «μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου».

Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά - είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM με τον Δ. Φιλιππίδη

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM με τον Δ. Φιλιππίδη

Μέρος I & II
12 Απρ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, πΓΔΜ, Συμφωνία, Αλβανία, ΑΟΖ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Του Πέτρου Χασάπη

Αρχίζει πλέον να διαφαίνεται καθαρά η στόχευση της διεθνούς οικονομικής ελίτ του 1% για τη διοικητική μορφή που θα έχει η παγκοσμιοποίηση. Κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός, έλεγε πρόσφατα ότι χρειαζόμαστε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και ότι τη χρειαζόμαστε τώρα. Τι είδους όμως θα είναι αυτή η παγκόσμια διακυβέρνηση;

Η διεθνής νεοφιλελεύθερη ελίτ, με τη βοήθεια και της κατά τόπους νεοαριστεράς, στοχεύει σε μια διακυβέρνηση σοβιετικού τύπου, όπου μια ελίτ θα είναι στην κορυφή της εξουσίας και όλοι οι πολίτες του κόσμου θα είναι ισοπεδωμένες καταναλωτικές μηχανές, μέσα σε ανίσχυρες επαρχίες - πρώην κυρίαρχα εθνικά κράτη. Η διαφορά θα είναι ότι στην ηγεσία δεν θα είναι μια κομματική νομενκλατούρα, αλλά η διεθνής νεοφιλελεύθερη οικονομική ελίτ του 1% και στη βάση, μετά την εξόντωση της μεσαίας τάξης που είναι το στήριγμα των εθνικών κρατών, θα είναι ισοπεδωμένες και χωρίς πολιτικά δικαιώματα καταναλωτικές μηχανές, που θα εργάζονται σκληρά για να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν τα φαντασιακά αγαθά που θα δημιουργεί η ελίτ, μέσω των υπηρετούντων το σύστημα επιστημόνων.

Γιατί οι ΗΠΑ ζήτησαν τη λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις - Σε πανικό ο Ερντογάν

Τι σημαίνει το σχέδιο νόμου για την Ελλάδα και την Κύπρο - Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στη Μεσόγειο.

Την ανάδειξη της Κύπρου και της Ελλάδας σε στρατηγικό εταίρο της Ουάσιγκτον σε έναν νέο σχεδιασμό για την επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την μετατροπή τους όμως σε χώρες πρώτης γραμμής έναντι της Ρωσίας και με δεσμεύσεις για αναβάθμιση και της ενεργειακής- αμυντικής συνεργασίας, προτείνει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν δυο προβεβλημένοι Αμερικανοί γερουσιαστές.

Στα 786 ευρώ ανά κάτοικο το μηνιαίο κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα

Τι δείχνει έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου 

Ακριβό είναι το κόστος ζωής καθώς 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν το 40% του εισοδήματός τους για τα αναγκαία προς το ζην (796 ευρώ ανά κάτοικο) όταν αντίστοιχα στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ποσοστό διαβίωσης κυμαίνεται στο 10% των εισοδημάτων. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου, ενώ η αγοραστική δύναμη στην ΕΕ παρουσιάζει αύξηση 1,9% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα παραμένει στην 22η θέση μεταξύ των 42 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ευρωπαϊκή κατάταξη. 

Οργουελική «τιμωρία» για Τζ.Ασάνζ: Kατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνομωσία – Επιδιώκουν τη μέγιστη ποινή – «Φιμώνουν» τη δημοσιογραφία

Οργή και θλίψη προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενός ανθρώπο που έφερε μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης πληροφορίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν επίσημα για συνομωσία και επιδιώκουν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης σε βάρος του. Ωστόσο, πλήθος κόσμου που έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για αντίστοιχα «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένου του ελληνοαμερικανού πράκτορα Τζον Κυριακου, του πρώην υπαλλήλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και άλλων, μια δίκη στις ΗΠΑ μόνο δίκαιη δεν θα είναι.

Τουρκία, η τραγωδία συνεχίζεται

Η χώρα θα αποφύγει πολύ δύσκολα την εμβάθυνση της ύφεσης, τις κοινωνικές αναταραχές και το αίτημα στήριξης της από το ΔΝΤ – από το οποίο έχει βοηθηθεί 19 φορές με αντίστοιχα προγράμματα τα τελευταία 50 έτη, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους πελάτες του.

Άποψη

Μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (-8,9% το 2011, -6,7% το 2013, και -5,6% το 2017), χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, νομισματική κρίση, πολιτική αστάθεια, ραγδαία πτώση της λίρας, κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, άνοδος των βασικών επιτοκίων για να σταματήσουν οι εκροές συναλλάγματος, τεχνική ύφεση για δύο συνεχή τρίμηνα – αυτή ήταν συνοπτικά η εικόνα της τουρκικής οικονομίας το περασμένο έτος. Τα παραπάνω σε συνθήκες κορύφωσης του εξωτερικού χρέους (άνω των 450 δις $), υψηλού βραχυπρόθεσμου (175 δις $ λήξης ενός έτους), προβληματικών τραπεζών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων/νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα – εν μέσω νομισματικών κρίσεων σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Αργεντινή, Βραζιλία, Ν. Αφρική κλπ.). 

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ

– του Σαράντου Λέκκα 

Ήδη αποφασίστηκε η έναρξη του TLTRO – ΙΙΙ πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόδρομοι αναπτυξιακοί δείκτες δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να έχει προβλήματα αντιμετώπισης του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και κυρίως προβλήματα αποκατάστασης του ρυθμού ζήτησης σε επίπεδα που θα δικαιολογούν επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Άποψη

Πολλές φορές οι λεκτικές παρεμβάσεις με στόχο τον εφησυχασμό των δρώντων σε μια οικονομία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα όταν οι επικείμενες πράξεις δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και δει σημαντικό.