MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί αυξάνει η τιμή του ρεύματος – Το ενεργειακό έγκλημα

Πριν από 14 μήνες, σε σειρά άρθρων είχα εκτιμήσει ότι έρχεται Gazmageddon, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις gaz και Αρμαγεδδώνας! Είχα γράψει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, επειδή τα σχέδιά της οδηγούν σε ενεργειακή καταστροφή. Από άγνοια, απειρία ή για να ενισχύσει επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αποσύρει από το δίκτυο σταθμούς παραγωγής λιγνίτη, αφήνοντας την χώρα ενεργειακά ακάλυπτη με αποτέλεσμα αύξηση της εισαγωγής από άλλες χώρες και πιθανόν διακοπές ρεύματος.


Πρόκειται για πολιτική που οδηγεί στον γκρεμό, αφού τα λιγνιτικά της Δυτικής Μακεδονίας σώζουν την κατάσταση εδώ και μισό αιώνα. Κάνει, όμως, και κάτι πιο τραγικό! Η κατάργηση των λιγνιτικών σε συνδυασμό με την άρνηση εξόρυξης φυσικού αερίου συντελούν στην απώλεια της ενεργειακής ελευθερίας και οδηγούν στην πλήρη εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Είμαστε αντιμέτωποι με μία επικίνδυνη ή με μία ακίνδυνη αύξηση των τιμών;

Όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρεται σε ένα παροδικό φαινόμενο, δεν εννοεί τις αυξήσεις των τιμών – αλλά το ότι δεν θα πυροδοτηθεί το σπιράλ «μισθών-τιμών-μισθών» και άρα ο πληθωρισμός, λόγω της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, της αδυναμίας/ανυπαρξίας των συνδικάτων, των συνεχών μεταναστευτικών ροών και της «αποδοχής της μοίρας τους», εκ μέρους των εργαζομένων. Εύλογη υπόθεση, πολύ περισσότερο αφού οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί στην παγκόσμια ιστορία που αποδέχθηκαν την ονομαστική μείωση των αμοιβών τους κατά περίπου 30%, μέσω των μνημονίων – να γίνουν δηλαδή τα 1.000 € μισθός 700 €, χωρίς καμία διαμαρτυρία. Προηγήθηκε βέβαια η σκόπιμη ύφεση, με στόχο την άνοδο της ανεργίας – έτσι ώστε να βρεθούν οι Έλληνες με την πλάτη στον τοίχο. Εν τούτοις, δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται η ιστορία – οπότε το μέλλον και η στάση των εργαζομένων θα δείξει, εάν η υπόθεση του διοικητή και της κυβέρνησης φυσικά, είναι σωστή ή όχι. Εάν λοιπόν είμαστε αντιμέτωποι με μία επικίνδυνη ή με μία ακίνδυνη αύξηση των τιμών, με πληθωρισμό ή όχι – κάτι που δεν αφορά φυσικά μόνο την Ελλάδα, αλλά πολλές χώρες του πλανήτη.


Παγκόσμια διαδήλωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις 19 Σεπτεμβρίου

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η διαδήλωση στην Ελάδα


Παγκόσμια διαδήλωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Στην Ελλάδα η διαδήλωση θα γίνει μόνο την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) και στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος). Η ώρα έναρξης της διαδήλωσης είναι 7 το απόγευμα.