MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Η συνωμοσία του λαμπτήρα

Πώς μπορεί ένας λαμπτήρας να αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε; Μπορεί μία οικονομία να παράγει με την υπόθεση ότι υπάρχουν άπειροι πόροι, ενώ ζει σε ένα πεπερασμένο πλανήτη; Ο εκτυπωτής σου που σταμάτησε να δουλεύει, χάλασε πραγματικά ή τον προγραμμάτισαν έτσι; 

Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα απαντά το ντοκιμαντέρ The light bulb conspiracy. Προβλήθηκε το 2010, σκηνοθετήθηκε από τον Cosima Dannoritzer και πραγματεύεται το θέμα της προγραμματισμένης βραχυβιότητας (ΠΒ). Προγραμματισμένη βραχυβιότητα είναι η εσκεμμένη μείωση της ποιότητας των προϊόντων ή η τεχνητή παρέμβαση σε αυτά έτσι ώστε να έχουν περιορισμένη, πολύ μικρότερη, διάρκεια ζωής

Ο Μεγάλος Αδερφός στα social media

Αυτός που θα ελέγχει τη ροή της πληροφορίας στη σημερινή κοινωνία, όπου το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στη ζωή μας και απειλεί να εκτοπίσει τα παραδοσιακά ΜΜΕ από το θρόνο τους, θα ελέγχει ουσιαστικά και την πληροφορία, κατέχοντας δύναμη επί του κοινού. 

Όπως στα αρχαία χρόνια, το εκάστοτε ιερατείο που γνώριζε γραφή και ανάγνωση μπορούσε να ελέγξει τον απλό λαό, έτσι και σήμερα, τα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά ολιγοπώλια, στο όνομα της ασφάλειας, της ευημερίας, της ηρεμίας και της ησυχίας θα επιβάλλουν πώς και κυρίως από πού θα διοχετεύεται η πληροφορία. Μάλιστα, ενίοτε, στο όνομα της ομοιομορφίας των απόψεων θα επιβάλλεται η ταμπέλα του Fake News σε όποια διαφορετική ή αιρετική άποψη.