MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνο-τουρκική σκακιέρα στο Γεωπολιτικό Πεδίο

Οι ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με φόντο τα στρατηγικά παίγνια στην Ανατολική Μεσόγειο . 
 
-Αποκλιμάκωση και διάλογος με όρους και προϋποθέσεις ή τακτικός ελιγμός για αποφυγή κυρώσεων και διάλογο εφ όλης της ύλης; 
 
- Όλες οι εξελίξεις και ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος , οι προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο τα ανοιχτά διλήμματα και η αποσαφήνιση θέσεων και ορολογιών 
 
- Αλλάζει η Εθνική Γραμμή ή υπάρχει ελιγμός με στρατηγική στόχευση; 
 
- Ποιες οι βαθύτερες στοχεύσεις της Τουρκίας και πως χρησιμοποιείται η κίνηση και η απόσυρση του Oruc Reis , τι συμβαίνει μεταξύ Ελληνικής δυνητικά και Κυπριακής ΑΟΖ ; 
 

Οι Αμερικανοί επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στην ΑΟΖ τους

Οι Αμερικανοί άλλαξαν την πολιτική τους σχετικά με τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα, απαιτώντας από ξένα πλοία να ζητούν άδεια πριν εισέλθουν στην αμερικανική ΑΟΖ. Αυτό αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ευθυγράμμιση της αμερικανικής νομοθεσίας με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς επιδιώκει να θεσπίσει κανόνες, παρά την κριτική της Κίνας για την μη επικύρωση της Σύμβασης από τις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 ότι ξένα ερευνητικά σκάφη χρειάζονται εκ ων προτέρων άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση προτού εισέλθουν και εξερευνήσουν στην ΑΟΖ των ΗΠΑ. Ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Ως κράτος που προωθεί την έρευνα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία της θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας και των πολύτιμων συνεισφορών της στην κοινωνία, και θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τη συναίνεση σ’ αυτή. Η αλλαγή της πολιτικής είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και με την πρακτική άλλων παράκτιων κρατών και προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών.

Stratfor: Το παιχνίδι της Άγκυρας με την ιδεολογία του παν-ισλαμισμού

Ο παν-ισλαμισμός και το όραμα ενός μοναδικού χαλιφάτου όλο και περισσότερο θεωρείται σήμερα απειλή για την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία να στρέφονται στον εθνικισμό για να καθορίσουν τις πολιτικές και την συμπεριφορά τους.


Ακόμα και χώρες που ακόμα υποστηρίζουν ότι εμφορούνται από το πνεύμα του παν-ισλαμισμού, όπως το Κατάρ και η Τουρκία, το κάνουν ως μέσο προς τον δικό τους εθνικισμό, χρησιμοποιώντας το κήρυγμα της Ισλαμικής ενότητας για να προστατεύσουν την ισχύ των κυβερνήσεών τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η παραπάνω τάση έγινε ξεκάθαρη στην συνθήκη για την ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΑΕ και Ισραήλ, η οποία αποτέλεσε ένα ακόμα χτύπημα στην ιδέα ότι η παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα, παρά τις πολλές διαφορές της, μπορεί τουλάχιστον να συμφωνήσει σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό.
 

Ξεκινούν γεωφυσικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

 
Γεωφυσικές έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της προς την Περιφέρεια Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, η ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα στελέχη της κοινοπραξίας να σημειώνουν ότι οι γεωφυσικές έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους.
 

Η Κίνα και ο κρατικός καπιταλισμός

Εκτός απροόπτου, η Κίνα θα εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση της κορώνα – σημειώνοντας πως όλες οι κρίσεις ευνοούν νομοτελειακά τις εκάστοτε ελίτ, καθώς επίσης τις ισχυρές χώρες. Η πορεία της λοιπόν προς την παγκόσμια ηγεμονία θα επιταχυνθεί – τεκμηριώνοντας την οικονομική δύναμη του κρατικού καπιταλισμού. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, ανέκαθεν οπαδός της άλλης μορφής του κρατικού καπιταλισμού, του εθνικοσοσιαλισμού, χρησιμοποιεί ήδη την κρίση της Κορώνα για την αλλαγή του οικονομικού της συστήματος – με τη μαζική επέμβαση του κράτους στις επιχειρήσεις, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις απαγορεύσεις της Ευρώπης. Έχοντας τη δυνατότητα να διαθέσει τεράστια ποσά, τα οποία στην ουσία έχει απομυζήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της με την ύπουλη πολιτική της, σχεδιάζει να αναδειχθεί στον τρίτο πόλο του πλανήτη, κυριαρχώντας στην Ευρώπη – όπου ιστορικά το αντίπαλο δέος ήταν η Ρωσία, την οποία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αποδυναμώσει με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας κατηγορίες εναντίον του προέδρου Putin. Σε σχέση με τον άλλο παραδοσιακό εχθρό της, με τη Μ. Βρετανία, έχουμε αναφέρει από το ξεκίνημα της ψηφοφορίας υπέρ του BREXIT πως θα προσπαθήσει να την καταστρέψει εντελώς – χρησιμοποιώντας την οικονομική δύναμη τόσο της ΕΕ, όσο και της ΕΚΤ, ως όπλο εναντίον της. Δυστυχώς δε για εμάς τους Έλληνες, χρειάζεται τη συμμαχία της Τουρκίας – η οποία, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της χώρας μας σε γερμανική αποικία χρέους, της εξασφαλίζει την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Μοναδική ελπίδα της Ευρώπης για να ξεφύγει από έναν νέο γερμανικό ζυγό είναι η Γαλλία, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα στηριχθεί από τις Η.Π.Α. Η στάση της Ρωσίας εδώ που στηρίζει τόσο την Τουρκία, όσο και την Κίνα, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό – αφού είναι αδύνατον να μη γνωρίζει πως δεν θα ωφεληθεί ούτε από την άνοδο της Κίνας, ούτε από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από πολλές διαφορετικές πλευρές – επικίνδυνα ενδιαφέρον όμως για τις ισορροπίες και την ειρήνη στον πλανήτη.