MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

«Ένα δυστύχημα που περίμεναν να συμβεί» – «Καταπέλτης» το ρεπορτάζ του BBC για τα Τέμπη

Το σχόλιο της δημοσιογράφου του BBC για την τραγωδία που όλοι περίμεναν ότι θα συμβεί!
 
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους, μετά από την φονική σύγκρουση των δύο τρένων.
 
Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να στην τακτική «δεν είδα, δεν ξέρω», το επιτελείο του Μαξίμου επιχειρεί να πείσει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνες για το τρομερό δυστύχημα, καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την τραγική κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το BBC ωστόσο, σε ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα δυστύχημα το οποίο αναμενόταν ότι θα συμβεί…
 

Καταρρέει η Credit Suisse στο -22% - Αποκλείουν στήριξη οι Σαουδάραβες, «όχι» σε κρατική διάσωση

Σημείωσε επίσης ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank
 
Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse κατά 22%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, την ώρα που ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος Alex Lehmann μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν πείθει τους επενδυτές, με τη μετοχή να καταρρέει 22%. 

Χάθηκαν 465 δισ. δολ. στις διεθνείς αγορές λόγω φόβων από την SVB

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στην αμερικανική τράπεζα SVB που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσαν στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ περιορισμένες στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
 
«Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την πτώχευση της Signature Bank», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. «Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τράπεζα προήλθαν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εικόνα εδώ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, τις ενισχύσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια και εποπτεύονται πολύ στενά από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε ο Ντόναχιου και πρόσθεσε: 
 

Το εθνικό πένθος και το «νέο Γουδί» που πρέπει να κάνουν οι νέοι-Κ.Κυριακόπουλος

Το εθνικό πένθος και η θλίψη ακολουθούνται από οργή που αποτυπώθηκε στους δρόμους μεγάλων πόλεων της χώρας. Νέες και νέοι με συνθήματα πολιτικά αλλά χωρίς καμία σύνδεση με τα κόμματα έκλαψαν, φώναξαν, διαδήλωσαν…Είναι η σπίθα που μπορεί να προκαλέσει μια φωτιά όχι οργής και βίας αλλά πολιτικής πίεσης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα για να προσπαθήσει να σοβαρευθεί; Μπορούν να βγουν μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις νέα πρόσωπα και φωνές που θα μιλήσουν πολιτικά κι όχι με ατάκες όπως κάνουν κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα πολιτικοί και πολιτικάντηδες;