MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η κυλιόμενη χρεοκοπία επιταχύνεται

Η Ελλάδα δεν πήγαινε καθόλου καλά, πολύ πριν εμφανισθούν τα προβλήματα από το BREXIT, από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και από τον κορώνα ιό – λόγω του αποτυχημένου οικονομικού της μοντέλου του παρελθόντος, το οποίο την οδήγησε μεταξύ άλλων στην υπερχρέωση του 2009 και στο έλλειμμα τότε του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Σωστά τώρα ανησυχούμε για την επιδημία, όσον αφορά την υγεία μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Υγεία, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η παιδεία κλπ. εξαρτάται άμεσα από την Οικονομία – ενώ από γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο 60.000 άτομα παγκοσμίως, όταν σήμερα από τον κορώνα ιό κάτω από 5.000. Ελπίζουμε πάντως πως θα λερώσουν τα χέρια τους συμμετέχοντας στην πολιτική και άλλοι «καθαροί» Έλληνες – λέγοντας τους πως όποιος δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά κατά τον Πλάτωνα, είναι αναγκασμένος να τον κυβερνούν κατώτεροι του. Επί λέξη είχε πει τα εξής: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους»

“Η Τουρκία μας οδηγεί ολοταχώς σε εμπόλεμη σύρραξη”

Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας-Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Τα γεγονότα στον Εβρο παραπέμπουν στην έναρξη «Πολέμου Φθοράς» από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας αρχικά , με επιδίωξη πρόκλησης χερσαίου θερμού επεισοδίου στον Έβρο στη συνέχεια. Στέκομαι ιδιαίτερα σε δύο γεγονότα τα οποία παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στον Εβρο. Πρώτον στην άφιξη 1000 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της τουρκικής Χωροφυλακής (ΡΟΗ) στον Έβρο και δεύτερον στην ακολουθητέα τακτική από την τουρκική στρατοχωροφυλακή- τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους λαθρομετανάστες. Ιδιαίτερα τα video τα οποία εμφανίζουν την ρίψη βροχής δακρυγόνων από την τουρκική αστυνομία εναντίον μας, την πρόκληση πυρκαγιών στον φράχτη προκειμένου να καταστραφεί σε μερικά σημεία του και να εισχωρήσουν οι λαθρομετανάστες, την απόπειρα ρυμούλκησης με γάτζους και συρματόσχοινο μέρους του φράκτη από τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, με σκοπό να δημιουργηθεί ρήγμα σε αυτόν ούτως ώστε να εισχωρήσουν οι λαθρομετανάστες και τέλος την προώθηση τουρκικών εκσκαπτικών μηχανημάτων για «διευθέτηση» της τουρκικής όχθης του Εβρου, παραπέμπουν σε κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. 

«Πόλεμος» με fake news – Η προπαγάνδα απειλεί να τινάξει στον αέρα τη χώρα

Γράφει ο Βασίλης Σ. Κανέλλης 

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και της μαζικής χειραγώγησης εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ένα: Οτι τα fake news μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά ενός ολόκληρου λαού ή κατά το κοινώς λεγόμενο να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» και να καθοδηγήσουν έναν απίστευτο αριθμό πολιτών. 

Η ψευδής πληροφόρηση, η οποία διαχέεται ευκολότερα και αναπαράγεται με ταχύτατο τρόπο μέσω των social media, είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο μεγαλύτερος σύγχρονος κίνδυνος για τη δημοκρατία.