MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη του κόσμου! Δείτε τους πίνακες

Μόνο η Φινλανδία, που έχει διπλάσιους μισθούς από την Ελλάδα, συναγωνίζεται το κόστος των καυσίμων της χώρας μας


Το ότι η χώρα μας έχει από τις πιο εξωφρενικές τιμές στη βενζίνη και στην ενέργεια στην ΕΕ είναι γνωστό, το ότι όμως ξεπεράσαμε όλο τον κόσμο είναι κάτι πρωτοφανές!

Ο Δυτικός κόσμος δηλαδή, ο οποίος έχει βάλει απέναντί του τη Ρωσία πλήττεται στο σύνολό του από τις ίδιες του τις πράξεις.


Ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς ρεύματος! Υπάρχει λύση; Καθηγητής Ν.Ορφανουδάκης

Το ηλεκτροσόκ που υφίστανται τα ελληνικά νοικοκυριά με τις τιμές του ρεύματος είναι ασύλληπτο και το χειρότερο είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέπει αν και πότε θα τελειώσει. Όχι δεν ευθύνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι τιμές είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα πολύ πριν και οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μηχανολόγος-Μηχανικός Νίκος Ορφανουδάκης. Ο κ.Ορφανουδάκης μιλά για τα τραγικά λάθη που έγιναν με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και τις εγκληματικές επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ η οποία δανείστηκε 1,5 δις ευρώ με ρήτρα…άνθρακα!!! Υπάρχει λύση; Είναι μία από αυτές τα φωτοβολταϊκά ή μήπως ακόμη και η πυρηνική ενέργεια;
 

Απογραφή: Έσκασε η βόμβα της δημογραφικής κατάρρευσης

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά αποτελέσματα από την απογραφή πληθυσμού, που έγινε το 2021. Σύμφωνα με αυτά, στη δεκαετία 2011-2021 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,5% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά 383 χιλιάδες, φθάνοντας τα 10,4 εκατομμύρια. Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν συνιστούν έκπληξη. Στην πραγματικότητα επικυρώνουν την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία γεννήσεων-θανάτων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ κάθε χρόνο.


Σε ολόκληρη τη δεκαετία που πέρασε, το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων ήταν αρνητικό. Όσον αφορά, δε, στον γηγενή ελληνικό πληθυσμό, η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη.
 

Αλμα 25% στα έσοδα ΦΠΑ έφερε η ακρίβεια

 
Οι ανατιμήσεις τροφοδοτούν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο, αλλά την ίδια στιγμή οι εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα και το κόστος των επιδοτήσεων έχουν τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό για διάθεση 850 εκατ. ευρώ, όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
 
Υπερ-εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έχει ο προϋπολογισμός φέτος στο επτάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που σαρώνει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν παύει να ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς οι δαπάνες απειλούνται με εκτόξευση, στη σκιά της νέας έκρηξης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος της κρατικής επιδότησης.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ο λογαριασμός από την εφαρμογή του νέου συστήματος στήριξης των καταναλωτών θα φουσκώσει στα 400 εκατ. ευρώ, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Υπολογίζεται ότι, μετά τις τιμές - φωτιά που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για την κιλοβατώρα, μόνο τον Αύγουστο θα απαιτηθούν κονδύλια 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για την αναχαίτιση των επιβαρύνσεων στο ρεύμα.