MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία:Απαντώντας στη πρo-νε"O"τερική νε"O"τερικότητα & την Τεχνολογική Δυστοπία

Στις "Αντιθέσεις",  ο Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης , με αφορμή  την συμπλήρωση 50 χρόνων επιστημονικής του παρουσίας, σε μια συζήτηση - έκπληξη για το στίγμα της επιστημονικής  του συμβολής και πως αυτή ιχνηλατεί την δημιουργία μιας νέας  επιστήμης,  την "Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία" .

Τι είναι, τι προτείνει, σε τι συνίσταται η νέα αυτή γνωσιολογική και επιστημονική πρόταση του καθηγητή Κοντογιώργη; Και γιατί μας χρειάζεται σήμερα μια νέα κοινωνική επιστήμη;

«Μυρίζει μπαρούτι στη γειτονιά μας και η Ελλάδα πρέπει να προστατευθεί»-Δημ. Κωνσταντακόπουλος

«Στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην εμπλακεί». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος μιλά στο militaire channel ,μετά από τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη και δεν κρύβει τις έντονες ανησυχίες του.
 
Το 2024 ξεκινά χωρίς να υπάρχει ούτε η παραμικρή ένδειξη ότι αναζητείται διέξοδος προς εκεχειρίες πολύ περισσότερο για ειρήνευση στις δύο μεγάλες πολεμικές εστίες, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ο κ.Κωνσταντακόπουλος ασκεί δριμύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτές τις κρίσεις «στην αυλή μας».
 
Ο κ.Κωνσταντακόπουλος υπενθυμίζει την εμμονή Νετανιάχου για επίθεση στο Ιράν. Αν κάτι τέτοιο συμβεί ουδείς μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της κρίσης και της καταστροφής.
 

Οι τρεις μεγάλες συγκρούσεις που θα σφραγίσουν το 2024

Σύμφωνα με την άποψη του γνωστού οργανισμού ανάλυσης και διαχείρισης απειλών και κινδύνων EURASIA GROUP, το προσεχές δωδεκάμηνο αναμένεται αποτελέσει την περίοδο του “δαιμονισμένου αγγέλου”. Τρεις μεγάλες συγκρούσεις κυριαρχούν το 2024 στις διεθνείς υποθέσεις, του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, της Μόσχας εναντίον του Κιέβου και η χειρότερη, των ΗΠΑ εναντίον του εαυτού τους.
 
Στους επερχόμενους μήνες το ενδιαφέρον για την Ουκρανία απομειώνεται σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της υποστήριξής της από την Δύση. Ειδικά για τον Λευκό Οίκο, μετατρέπεται σε δευτερεύουσα υπόθεση και σταδιακά υποχωρεί στην τρίτη θέση ή και χαμηλότερα στις προτεραιότητες. Παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, παραβλέπεται το γεγονός ότι το μίσος των Ουκρανών για την Ρωσία θα καθορίσει την εθνική τους ταυτότητα επί δεκαετίες. Η κατάσταση οδηγεί τον πληθυσμό σε ακραία απελπισία που πλήττει την ουκρανική κυβέρνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απομονώνεται από τον Δυτικό Κόσμο, η δε κρίση κλιμακώνεται, με την Ουκρανία να οδηγείται εκ των πραγμάτων στην διαίρεσή της.