MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Πως μπόρεσε ο Ερντογάν να αλλάξει τον προσανατολισμό της Τουρκίας

Πώς είναι δυνατόν η ιδεολογική οπτική και το προσωπικό πολιτικό συμφέρον ενός ηγέτη, του Ερντογάν, να μπορούν να επιφέρουν μία τόσο μεγάλη στροφή στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας; Μετά από δεκαετίες πρόσδεσης στη Δύση, οι οποίες διαμόρφωσαν αντιλήψεις, επιρροές και συμφέροντα, γιατί δεν υπήρξαν ισχυρές αντιστάσεις από τις εκεί παραδοσιακές άρχουσες ελίτ; 

Το ερώτημα είναι καίριο και για να απαντηθεί πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η παραδοσιακή σχέση της τουρκικής οικονομικής ελίτ με την πολιτική εξουσία. Ο δεύτερος είναι οι τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί από το 2002, όταν κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Bloomberg: Οι τρεις κίνδυνοι στην Ευρωζώνη που φοβίζουν τον Mario Draghi

Ορισμένα μακροοικονομικά δεδομένα της ζώνης του ευρώ έχουν… παγώσει

Υπάρχουν τρεις κίνδυνοι στην Ευρωζώνη, οι οποίοι όχι μόνο φοβίζουν τον Mario Draghi, αλλά μπορεί να αποτελέσουν και εμπόδιο σε όσα επιθυμεί να πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία… μαυρίλα.

Η εμπορική δραστηριότητα έχει παγώσει, η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί και το ίδιο ισχύει με τις εργοστασιακές παραγγελίες.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα τρία παραπάνω δεδομένα να χειροτερέψουν, καθώς ένα σκληρό Brexit, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και η υποχώρηση της ανάπτυξης της Κίνας, αποτελούν σημαντικά σοκ.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας

Διστακτικοί εμφανίζονται οι CEOs των τεχνολογικών εταιρειών σχετικά με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους ενόψει του αντίκτυπου της Τεχνητής Νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της KPMG. 

Παρά τις προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα επηρεάσει την εργασία, μόλις 42% των CEOs του τεχνολογικού κλάδου σχεδιάζουν κάποια αναβάθμιση των δεξιοτήτων για την πλειονότητα των εργαζομένων τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του 2019 της KPMG με τίτλο “The future of HR in the technology sector (Το μέλλον του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας)”. 

Σαμποτάρει την Ελλάδα και στην Κεντρική Μεσόγειο ο Ερντογάν: Το παιγνίδι με τη Λιβύη…

Ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Fayez Al-Sirraj με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Τουρκίας. 

 
Ένα αθόρυβο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο μέτωπο στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απειλεί να ανοίξει για τη χώρα μας, η συστηματική και μεθοδική παρέμβαση της Τουρκίας ώστε να βάλει πόδι στη Λιβύη διευρύνοντας την ιδεολογική, οικονομική και πολιτική επιρροή της στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο στο πλαίσιο του ιδιότυπου νεοθωμανισμού του Ταγίπ Ερντογάν και δημιουργώντας τετελεσμένα που θα επηρεάσουν κάθε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όχι πια μόνο στην Ανατολική αλλά και στην Κεντρική Μεσόγειο. 

Νίκολα Τέσλα: O Προμηθέας του Ηλεκτρισμού

«Ο Νίκολα Τέσλα παραμένει ο μύθος, το κεντρικό σημείο, το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα». 

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης Ιουλίου του 1856, κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας γεμάτη λαμπερές αστραπές… Ήταν μια ηλεκτρισμένη νύχτα κι εκείνος είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια από τις πλέον «ηλεκτρισμένες» περιοχές της Ευρώπης: σε μια μεθόριο που χώριζε δύο αυτοκρατορίες, την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία, αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας. Έφυγε από τη ζωή, στις 7 Ιανουαρίου του 1943