MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Οι “Πρέσπες” θα είναι πταίσμα μπροστά στην υλοποίηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” που δρομολογήθηκε χθες στη Βουλή

Του Πέτρου Χασάπη...

Χθες η «τρόϊκα» εσωτερικού (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), οι σύγχρονοι «Νοταράδες», άνοιξαν διάπλατα τις Κερκόπορτες στη σημερινή Τουρκία, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Ψήφισαν στη Βουλή των Ελλήνων, μειωμένη επήρεια για τα νησιά μας, ακόμα και για την Κρήτη. Πριν από οτιδήποτε άλλο, τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα: Με ποια αιτιολογία πλέον θα αρνηθούμε στην επιθετική Τουρκία μειωμένη επήρεια στα νησιά του Αιγαίου και στο Καστελλόριζο; Με ποια; Δεν υπάρχει πλέον. 

Χθες λοιπόν, τα τρία κόμματα, προφανώς προσυνεννοημένα, κατ’ αρχήν απέρριψαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για μείωση άσκησης εθνικής κυριαρχίας, που κατέθεσε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και στη συνέχεια προχώρησαν σε ψήφιση μειωμένης επήρειας για τα νησιά που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Δηλαδή ψήφισαν να έχουν τα νησιά μας μικρότερες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, από εκείνες που μας δίνει το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα κόμματα που επικαλούνται συνεχώς το διεθνές δίκαιο, χθες παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων, που μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, υπέρ των αντισυμβαλλομένων τους. 

Με τον Δένδια θα ξεχάσουμε κι αυτά που μάθαμε!

Τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν αξιώματα σε ένα κράτος, εκ των πραγμάτων συνδέονται με τον θεσμό που υπηρετούν. Ως εκ τούτου ο σεβασμός που όλοι οφείλουμε προς τον θεσμό κατά έναν τρόπο μεταγγίζεται και στο πρόσωπο. Υπό την προϋπόθεση ότι και το πρόσωπο σέβεται τον θεσμό που υπηρετεί, με την έννοια ότι στέκεται στο ύψος του αξιώματός του. Γράφω τα παραπάνω όχι με φιλοσοφική διάθεση, αλλά επειδή δεν πίστευα αυτά που άκουγα από το Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Θα μπορούσε, ίσως, κανείς να τα θεωρήσει ατοπήματα λόγω του προφορικού λόγου, αλλά τα είδα να δημοσιεύονται επακριβώς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Ως εκ τούτου, ο υπουργός εννοεί στο ακέραιο όσα παρακάτω παραθέτω και τα οποία –παρεμπιπτόντως– πέρασαν στο "ντούκου". Αν και "βγάζουν μάτι" κανείς δεν τα σχολίασε!

Είπε, λοιπόν, ο υπουργός: «Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι τα λεχθέντα περί μειωμένης επήρειας όσον αφορά τις δύο συμφωνίες, δεν είναι ακριβή. Αποτελούν μία θεολογική συζήτηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η επήρεια, για κάποιον πολύ περίεργο λόγο – οφείλω να σας πω ότι έχω επανειλημμένως απευθύνει ερώτημα, όχι εντός της αιθούσης, εκτός της αιθούσης, σε δημοσιογράφους, σε δημοσιολογούντες, τί σημαίνει επήρεια. Ουδείς μου απάντησε. Το μέγεθος είναι μεταφυσικό ή "θεολογικό" πλέον». 

Κύρα Αδάμ : Η κυβέρνηση χαϊδεύει την Τουρκία και αποφεύγει τις κυρώσεις

Της Κύρας Αδάμ 

Απέναντι στην συνεχή στρατιωτικοποίηση της τουρκικής διπλωματίας, η Ελλάδα έχει δύο ισχυρά διπλωματικά όπλα τα οποία αρνείται να χρησιμοποιήσει. 

Τo ένα όπλο το παρέχει το Καταστατικό του ΟΗΕ , άρθρο 2,4, σύμφωνα με το οποίο «..όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απόσχουν στις διεθνείς σχέσεις τους από την απειλή ή χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιοδήποτε κράτους…» 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κορυφαίο αυτό άρθρο έχει καταστεί μια διπλωματική καρικατούρα, καθώς επί σειρά δεκαετιών , οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούν να στέλνουν παραπονιάρικες ενημερωτικές επιστολές στον γ γραμματέα του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «επίδειξη της αλληλεγγύης» τους και επικλήσεις διαμεσολάβησης, παρά να επιδείξουν την αποφασιστικότητα τους και να χρησιμοποιήσουν το άρθρο,δηλαδή να καταγγείλουν επισήμως την Τουρκία. 

Γιάννης Μάζης: Η ερχόμενη εβδομάδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως το εννοούν οι Κινέζοι ως κατάρα

Εάν ΗΠΑ-Γερμανία δεν θελήσουν να παίξουν τον ρόλο τους, τότε είναι βέβαιο ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως το εννοούν οι Κινέζοι ως κατάρα. 

Θετική στάση για την Ελλάδα έχουν πάρει Γαλλία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Πρόκειται για επιθετικότητα της Τουρκίας και όχι προκλητικότητα. 

Προοίμιο πολέμου οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, για να δείξει αποφασιστικότητα στην μεσολαβούσα Γερμανία.