MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας: «H γερμανική οικονομία πέφτει σε ύφεση»! - Βόμβα στην ευρωζώνη!

Γράφει: Πέτρος Αναστασίου

 Aμεσο κίνδυνο να εισέλθει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, διατύπωσε σήμερα για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευρωζώνη!

Η Bundesbank ανακοίνωσε στη μηνιαία έκθεσή της ότι η γερμανική παραγωγή θα παραμείνει «ασταθής» κατά το τρίτο τρίμηνο και «όλα δείχνουν ότι θα μειώθεί ελαφρά».

Αυτό είναι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης - μια σαφής ένδειξη ύφεσης - μετά από μείωση 0,1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η πρόβλεψη αυτή ακολουθεί μια σειρά από χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, όπου μεταξύ άλλων, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο του 2019 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέρρευσε σε χαμηλό 8 ετών τον Αύγουστο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, η ΑΟΖ και το μοίρασμα με την Τουρκία: Η απάντηση του Καρυώτη…

File Photo: Ο Μίκης Θεοδωράκης (Κ) καθισμένος στο καροτσάκι στην σκηνή διευθύνει την ορχήστρα στο τελευταίο τραγούδι της βραδιάς στην συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του, στο Παναθηναίκό Στάδιο, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

Το σκέφτηκα πάρα πολύ πριν αποφασίσω να σχολιάσω τις θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τα νησιά, την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, όπως τις εξέφρασε με πρόσφατη δημοσίευση του. Τον είχα επισκεφτεί, πριν μερικά χρόνια, σε ένα ταξίδι μου από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα και ένοιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση για την κατανόηση και αγάπη που έδειξε για την ΑΟΖ. Αλλά σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω ξεκινώντας με μια σύντομη αναδρομή στο Δίκαιο της Θάλασσας. 

Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες;

Θεόδωρος Κατσανέβας 

Το Παγκάλειο αξίωμα ότι “μαζί τα φάγαμε” βρίσκει ευήκοους υποστηρικτές στους κύκλους του ευρωραγιαδισμού και διαδίδεται πολλαπλασιαστικά από τα συστημικά ΜΜΕ για αυτονόητους λόγους. Αφού μαζί τα φάγαμε, μαζί πλούσιοι και φτωχοί, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, πρέπει μαζί να τα πληρώσουμε. Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, ζήτω ο ευρωραγιαδισμός και το “πάση θυσία στο ευρώ”. 

Άθλιο βρετανικό “ξέπλυμα” της Τουρκίας: “Είναι πολύ σημαντική πρέπει να το αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ”

Οι περισσότεροι σιωπούν. Ο Τραμπ προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Και η Βρετανία, μέσω “ανεξάρτητων think tank”, προσπαθεί με άθλιο τρόπο ,να “ξεπλύνει” την “‘άτακτη” Τουρκία, επισημαίνοντας το “πόσο σημαντική είναι για το NATO”.

Tο Royal United Services Institute (RUSI), γράφει σε “ανάλυσή” του, ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της Τουρκίας και να την προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο, αν θέλει να την επαναφέρει στον “ορθό δρόμο”.

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.