MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Nέα Νομισματική Τάξη: Η επιστροφή του κανόνα του χρυσού και η παρακμή του δολαρίου – Οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού

Ο ρόλος του χρυσού στη μετάβαση σε μια νέα νομισματική τάξη χωρίς κεντρικό αποθεματικό νόμισμα 
 
Η αποδολαριοποίηση δεν είναι μια διαδικασία που συμβεί εν μία νυκτί αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο οικονομικό κύκλο και δεύτερον ένα πολυπολικό νομισματικό καθεστώς δεν θα έχει σε καμία του διάσταση την εικόνα της σημερινής κυριαρχίας του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
 
Αυτά είναι όσα μας λέει η κοινή λογική για τις νομισματικές εξελίξεις σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Από την άλλη πλευρά ένα νέο νομισματικό καθεστώς δεν θα είναι δυνατόν να στηριχθεί στο πληθωριστικό χρήμα που εκτυπώνουν οι... μηχανές της Federal Reserve και της Ευρωπαιϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια μέγγενη χρέους αλλά τα νομίσματα θα θεμελιώνουν την αξία τους στο χρυσό και στα εμπορεύματα – όπως επιθυμούν οι αναπτυσόμενες χώρες και ο παγκόσμιος Νότος προκειμένου να διαμορφωθεί εάν περισσότερο δίκαιο οικονομικό σύστημα.

Πόσο επηρέασαν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης το εκλογικό αποτέλεσμα; Άρης Χατζηστεφάνου

Πόσο επηρέασαν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τις εκλογές; Είναι τόσο μεγάλη η επιρροή τους στους ψηφοφόρους ή πρόκειται για μία υπερβολή που βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση για να δικαιολογήσει τη συντριπτική της ήττα;

Αυτό που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι «δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους που να έχει ασκήσει τόσο απόλυτο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης», λέει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση Άρης Χατζηστεφάνου.

Είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας τρόπος να εξισορροπήσει αυτή η κατάσταση; Εκτός από το γεγονός ότι και αυτά αξιοποιήθηκαν από το κυβερνητικό έπικοινωνιακό επιτελείο υπάρχει και μία σειρά άλλων ζητημάτων που ο Άρης Χατζηστεφάνου εύστοχα θέτει προς συζήτηση.