MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Τα ανορθόδοξα οικονομικά μέτρα της Τουρκίας

Τα μέτρα επισφραγίζουν εβδομάδες άμεσων παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος, οι οποίες απέτυχαν να σταθεροποιήσουν τις αγορές παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που πούλησε η Τουρκία από τα συναλλαγματικά της αποθέματα.


Ξένη Δημοσίευση
– του Π. Κράνια


Ο νέος οικονομικός μηχανισμός του Ερντογάν: Πώς λειτουργεί, πώς επηρεάζει τον πληθωρισμό

Τα έκτακτα μέτρα της Τουρκίας για την ενίσχυση της σταθερότητας της λίρας είναι στην πραγματικότητα μια συγκαλυμμένη αύξηση επιτοκίων, πράγμα που αφήνει τον κρατικό προϋπολογισμό πιο ευάλωτο σε μελλοντικές συναλλαγματικές κρίσεις.

Με 20.055 νεκρούς από covid (195 φορές τους νεκρούς στο Μάτι) και το χρηματιστήριο βαλτωμένο 8 μήνες, κάτι έχει πάει στραβά

Το μείγμα πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους, πανδημίας και διαχρονικών παθογενειών στην οικονομία θα ξεθωριάσουν έως μηδενίσουν το αφήγημα περί ανάκαμψης… - Το χρηματιστήριο έχει βαλτώσει γιατί απλά δεν πιστεύει το αφήγημα…


Οι νεκροί από covid 19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 20.055 με προοπτική να φθάσουν τους 23.000 με 25.000 όπως έχουν προβλέψει οι επιστήμονες αλλά ας κρατήσουμε το πραγματικό γεγονός των 20.055 νεκρών. 
 
Στην μεγάλη τραγωδία στο Μάτι όπου η ανικανότητα του επιτελικού κράτους επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, πέθαναν 103 άνθρωποι, ήταν ένα μεγάλο σοκ για την κοινωνία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε – δικαιολογημένα – για την αποτυχία διαχείρισης.