MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΔΙΕΘΝΕΙΣ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ" ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ "ΠΟΡΝΕΣ".

Του Πέτρου Χασάπη

Όποιος διεκδικεί επίμονα αυτός κερδίζει. Όποιος αμύνεται συνεχώς στο τέλος ηττάται. Αυτό ισχύει ιστορικά και για τα έθνη αλλά και κάθε κοινωνική ομάδα. «Ο ισχυρός, προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» - Θουκυδίδης.

Για παράδειγμα, οι Σκοπιανοί (έχοντας φυσικά ισχυρή υποστήριξη) επέμεναν να διεκδικούν και τελικά κέρδισαν ενώ εμείς ηττηθήκαμε. Το ίδιο συμβαίνει με την επιμονή των Τούρκων στη Θράκη και στο Αιγαίο. Δεν αποκλείεται δε στο τέλος να κερδίσουν και αυτοί, αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Μητσοτάκης: «Θα σεβαστώ την Συμφωνία των Πρεσπών» – Απανωτά «φάουλ» από τη ΝΔ

Συνεχίζει τα απανωτά φάουλ η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ναι μεν καλπάζει στις δημοσκοπήσεις, όχι όμως γιατί έχει να προτάξει κάτι καλύτερο από τον εθνικό ολετήρα Τσίπρα, απλά για πολλούς Έλληνες υπάρχει η λογική του «το μη χείρον, βέλτιστον».

Πριν λίγες ημέρες, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια δήλωση που πέρασε στα ψιλά, στο φόρουμ των Δελφών

Ειδική αναφορά έγινε στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές του θέσεις: «Το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη ΝΔ στον διάλογο και ξαφνικά κατέληξε σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. … Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας. … Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός. … Με τη Συμφωνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω συμφωνία άλλα όχι μία συμφωνία που θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης από τα αισθήματα που κυριαρχούν στην Βόρειο Ελλάδα. … Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη προστασία των εμπορικών σημάτων των εταιριών».

ΑΟΖ: Οι Τούρκοι αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερό τους φόβο – Δείτε αποκαλυπτικούς χάρτες

Η Τουρκία ονειρεύεται μία Γαλάζια πατρίδα… αλλά η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από τις προσδοκίες της. Ένα βήμα πιο κοντά στον μεγαλύτερο φόβο της. 

Έπρεπε να βρισκόσασταν στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή 30 Απριλίου του 1982 για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, που δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών. Εκεί θα βλέπατε πως αντέδρασε η αντιπροσωπεία της Τουρκίας, όταν συνειδητοποίησε πόσο μικρή θάλασσα θα διέθεταν οι ακτές της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ενθυμούμαι ότι, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, είδα για πρώτη φορά τον επόμενο χάρτη της ΑΟΖ της Τουρκίας στο Γραφείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του State Department.