MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

«Χάθηκαν» 2.300.000 ψηφοφόροι

Τεράστια μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στις εθνικές εκλογές καταγράφεται από το 2004 έως σήμερα
 
Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγαγαν εκλογικό θρίαμβο την περασμένη Κυριακή, αλλά εκτός από τη ρευστοποίηση του υπόλοιπου κομματικού σκηνικού μια άλλη κρίσιμη -αν και κάπως πιο αθέατη- πτυχή αποτελεί η διαρκής απίσχνανση της συμμετοχικής δημοκρατίας
  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Αν και η χώρα μπήκε σε περίοδο ισχυρού μονοπολισμού -και μάλιστα με ποσοστά άνω του 40%-, την ίδια ώρα διογκώνεται το ζήτημα «κοινωνικής νομιμοποίησης» που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ανησυχητικά για το πολιτικό σύστημα συνολικά. Με δεδομένη μάλιστα την οξύτητα των προβλημάτων που έρχονται, το θέμα δεν είναι απλώς τεχνικό και αυτή η χαλαρή σχέση πολιτών και πολιτικής εξουσίας μπορεί να θέσει σχετικά σύντομα σε μεγάλη δοκιμασία τις υπάρχουσες ισορροπίες και να κυοφορήσει -κόντρα στους εφησυχασμούς και τις ψευδαισθήσεις περί μονοκρατορίας-σοβαρές ανατροπές. Άλλωστε και μεταξύ των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες παρατηρούνται πλέον διεργασίες που εκτός από τον κομματικό χάρτη φέρνουν μετατοπίσεις και στις συντεταγμένες, ιδεολογικές και κοινωνικές, του εκλογικού σώματος.
 

Η Ολλανδική Κυβέρνηση Κηρύσσει Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για να Σταματήσει τη Διαμαρτυρία των Αγροτών

Μετάφραση: 
Απολλόδωρος
 
2 Ιουλίου 2023 | Rhoda Wilson | Διαβάστε το εδώ
 
Η Χάγη, η έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει τους αγρότες να οδηγήσουν τα τρακτέρ τους στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν για τους υποχρεωτικούς στόχους μείωσης των λιπασμάτων της κυβέρνησης.
 
Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας της Πέμπτης, η Δύναμη Άμυνας Αγροτών, δήλωσαν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ένας τρόπος να καταπνίξουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Διαβάστε περισσότεραThe Hague declares a state of emergency to stop Dutch farmer protestsThe Counter Signal, 29 Ιουνίου 2023


ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ : Το Ουκρανικό μοντέλο για το Προσφυγικό και η κατάργηση του Δουβλίνο 3

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
 
Ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς απόφαση για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό η διήμερη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες στις 29-30 Ιουνίου 2023, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία στύλωσαν τα πόδια παραμένοντας αμετακίνητες στις θέσεις τους (https://tvpworld.com. 30/6/2023).
 
Με τον τρόπο αυτόν Βαρσοβία και Βουδαπέστη έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) το οποίο καθορίζει ότι «οι πολιτικές της Ένωσης στον τομέα των συνοριακών ελέγχων, του ασύλου και της μετανάστευσης, καθώς και η εφαρμογή τους, διέπονται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ενώ οι πράξεις της Ένωσης που θεσπίζονται στον τομέα αυτόν περιέχουν κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω αρχής».