MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Το αθέατο γεωπολιτικό παίγνιο σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο

Του Ιωάννη Μάζη

Μία σειρά γεωπολιτικών Δεικτών (στους Πυλώνες της Άμυνας/Ασφάλειας και Οικονομίας) κατά την γεωπολιτική ανάλυση ανακατανομής ισχύος στο ad hoc Σύμπλοκο το εμπεριέχον τα Υποσυστήματα: i) των Κεντροδυτικών Βαλκανίων (Σκόπια, Κόσοβο και Μετόχια, Βοσνία και Αλβανία) ii) στο Δίπολο Θράκης-Αιγαίου και iii) στο Δίπολο Δωδεκάνησσα-Κύπρος με Γεωπολιτικό Παράγοντα το Κουρδικό Ζήτημα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, τελματωθείσα στην βορειοδυτική Συρία (Αφρίν) εξακτινώνει τις προσπάθειες προβολής ισχύος της σε όλα τα προαναφερθέντα υποσυστήματα, εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτων, με κίνδυνο θερμές εκρήξεις στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα.

“Θέλει πόλεμο με την Ελλάδα η Τουρκία”; Οι ειδικοί απαντούν

“Θέλει πόλεμο η Τουρκία”; Το ερώτημα ακούγεται πολύ συχνά τις τελευταίες εβδομάδες. Όχι τελείως αδικαιολόγητα. Για να μην λέει ο καθένας την άποψή του, χρησιμοποιώντας μόνο το ένστικτο, ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την κατάσταση, τη μελετούν και την αναλύουν. 

Στην εκπομπή «Τομές στην Επικαιρότητα» του δημοσιογράφου κου Παντελή Σαββίδη με θέμα τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Β/Δ Συρία (Αfrin) μίλησε ο διεθνολόγος-Βαλκανιολόγος Νίκος Παούνης και συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστήμιο Αθηνών,Ιωάννης Μάζης, ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ Διπλωματικός Εκπρόσωπος του YPG στα Βαλκάνια, και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. 

Η κακοδαιμονία της Ελλάδας

Το ύψος του δημοσίου χρέους, το μέγεθος του κόκκινου ιδιωτικού, η αδυναμία παραγωγής πλούτου και η πολιτική αστάθεια αποτελούν τα βασικά προβλήματα της πατρίδας μας – ενώ η μη έγκαιρη και σωστή επίλυση τους θα οδηγήσει τους Έλληνες στα σκουπίδια της ιστορίας.

«Η βασική αιτία της κακοδαιμονίας της Ελλάδας δεν είναι πρωταρχικά η οικονομία, αλλά η πρωτοφανής και πρωτόφαντη παρακμιακή πορεία της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα: ηθικά, (διαφθορά), πνευματικά (παρασιτική νοοτροπία), οικονομικά (παρασιτική οικονομία, μνημόνια κλπ.), κοινωνικά, (έλλειψη αξιοκρατίας, καταρράκωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης) και πολιτικά (κομματικό κράτος, πελατειακές σχέσεις). Με μια λέξη πολιτιστικά, με την έννοια της εξαφάνισης ή απίσχνανσης όλων των αρχών και αξιών της χώρας μας. 

Το φάντασμα του Τάσσου Παπαδόπουλου: Πως ανακήρυξε αναίμακτα την ΑΟΖ της Κύπρου

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της, η εφημερίδα «Πολίτης», προβαίνει σε κάποιες πολύ λανθασμένες αναλύσεις:

Παρατήρηση 1:

«Για κάποιους διεθνώς η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ, για κάποιους άλλους η αδιαμφισβήτητα ισχυρότερη ζώνη κυριαρχίας στη θάλασσα είναι τα χωρικά ύδατα, στη συνέχεια έρχεται η υφαλοκρηπίδα, η οποία στο διεθνές δίκαιο είναι πιο ισχυρή έννοια από την ΑΟΖ.»

Με γερμανικό πλοίο εισέβαλε στην ελληνική ΑΟΖ η Τουρκία!

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες η Γερμανία επιχειρεί να αναγνωρίσει τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ αφού γερμανικό ερευνητικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου μέχρι την Κρήτη!

Την πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο, καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να προχωρήσουν σε έρευνες στα... Κύθηρα, εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.

Το μυστικό παιχνίδι Ε.Ε. και ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Το μυστικό παιχνίδι Ε.Ε. και ΗΠΑ στα Βαλκάνια – Σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στην Εντατική και τα πολιτικά κόμματα βουλιάζουν σε ένα νοσηρό κλίμα αλληλοκατηγοριών περί λασπολογίας, ο διεθνής παράγοντας πιέζει την Αθήνα… 

για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων με τα Σκόπια και την Αλβανία, αδιαφορώντας για το αν η ελληνική διπλωματία μπορεί να χειριστεί παράλληλα όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στην εξωτερική πολιτική.

Ελλάδα – Γερμανία… υποκρισία, πάνω από 30 συμφωνίες για εξοπλιστικά με την Τουρκία

Μόνο τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, οι ηθικολόγοι και ευαίσθητοι υποτίθεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα Γερμανοί, συνομολόγησαν περισσότερες από 30 συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών με τους Τούρκους, για οπλικά συστήματα τα οποία δεν στρέφονται μόνο εναντίον των Τούρκων, αλλά και εναντίον των εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλήνων.

Συλλαλητήριο στη Μελβούρνη για το Σκοπιανό: «Ελλάς - Ελλάς Μακεδονία» φώναζαν οι ομογενείς

Συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε στην Μελβούρνη, από ομογενείς.

Το κύριο σύνθημα ήταν, «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία», «Η Μακεδονία
είναι Ελληνική» αλλά δεν έλειψαν και άλλα όπως «Τσίπρα Προδότη», «Βούλγαροι» και «Σκοπιανέ, Σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ».

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Παναγιώτης Ιασωνίδης, έκανε λόγο για «νέο Μακεδονικό αγώνα» και κάλεσε όλους τους ομογενείς, ακόμα και αυτούς που δεν συμφωνούν, να πουν «Όχι στο συμβιβασμό και στην ταπείνωση» και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε Έλληνες, γιατί είμαστε Μακεδόνες».

ΟΙ “ΘΕΣΜΟΙ” ΤΟΡΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας, αντίθετα οι "θεσμοί", δηλαδή οι πραγματικοί επικυρίαρχοι της χώρας, μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια και τορπιλίζουν την απεξάρτησή μας από τα μνημόνια και τον απόλυτο έλεγχό τους.

«Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να έχει αναδυθεί πλήρως από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο κατά πόσον η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται σύντομα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές σε βιώσιμη βάση» τονίζεται σε δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel. Ενώ ο κ. Στουρνάρας, ως γνήσιος εκφραστής των απόψεων της ΕΚΤ επιμένει να μας επισημαίνει ότι θα χρειαστούμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης με νέο μνημόνιο.