MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ραγδαία πολεμική επιδείνωση στην Ουκρανία! Ο Δημ.Δρόσος αναλύει «επί χάρτου»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Νεότερες Εκτιμήσεις επί του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου
 
Του Δημητρίου Δρόσου*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία πύκνωση κάποιων ρωσικών επιτυχιών στο πεδίο της μάχης, οι οποίες έχουν κυρίως το χαρακτήρα τακτικών επιτυχιών παρά στρατηγικών, με εξαίρεση την κατάληψη της Adviivka, η οποία ήταν επιτυχία στρατηγικού χαρακτήρα.   
 
Θα κάνουμε μία εξαιρετικά γρήγορη αλλά και συμπαγή εκτίμηση των επόμενων φάσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα, το οποίο είναι και καταδικαστέο, όπως καταδικαστέα είναι η τρομοκρατία, από όπου και εάν προέρχεται.
 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το παγκόσμιο πάρτι εξοπλισμών που βρίσκεται σε εξέλιξη! Ποιοι κερδίζουν

Από το 1932 έως το 1934, οι μεγάλες δυνάμεις διοργάνωσαν στη Γενεύη μια παγκόσμια διάσκεψη για τον αφοπλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική ανάφλεξη. Η συνέχεια είναι γνωστή –και τραγική. Έναν αιώνα αργότερα, η αμυντική βιομηχανία τα πάει καλύτερα από ποτέ. Τονωμένη από τη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, καθώς και από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζει ρεκόρ πωλήσεων και κάνει ευτυχισμένους τους μετόχους.