MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Γιατί δεν μιλά κανένας για την Ίμβρο και την Τένεδο;

Τουλάχιστον δύο γενιές Ελλήνων -ίσως και περισσότερες- μεγάλωσαν ακούγοντας πως η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Αυτό ήταν ένα από τα δόγματα που χαρακτήριζαν τις σχέσεις της πατρίδας μας με τον γείτονα, ίδιον μιας συμπλεγματικής συμπεριφοράς.

Έτσι όταν η Τουρκία διεκδικεί, ενώ η Ελλάδα έχει παραιτηθεί αυτοβούλως από υπαρκτές και νόμιμες διεκδικήσεις της, είναι μοιραίο ο διάλογος να αποκτήσει ετεροβαρή χαρακτήρα. Να αφορά μόνον τι θα δώσουμε εμείς. 

Αυτή η φοβική συμπεριφορά μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Αποτυχία στην αποτυχία

Ξεκινώντας από το θέμα της Τουρκίας, όπου προηγήθηκε ο μεταναστευτικός-υβριδικός πόλεμος εναντίον μας με στόχο το βίαιο εποικισμό των νησιών μας, είναι δεδομένη η προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας – με τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας που διεξάγει το τουρκικό ναυτικό από καιρό τώρα. Δεν εκπλαγήκαμε πάντως από το Γερμανό υπουργό εξωτερικών που, με προκλητικό και προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος και τόνο, αγνοώντας πλήρως τις τουρκικές προκλήσεις και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, δήλωσε πως η χώρα μας ευθύνεται για τις ενέργειες της Τουρκίας! Όσον αφορά την οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα άμεσα τουριστικά μας έσοδα θα μειωθούν κάτω από τα 4 δις € – οπότε οι απώλειες στο ΑΕΠ μας θα υπερβούν άμεσα τα 14 δις € και έμμεσα τα 28 δις €, παρά τα συνεχή μέτρα τόνωσης της ζήτησης που δρομολογεί, ξανά με δανεικά δυστυχώς, η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, το Φθινόπωρο προβλέπεται εφιαλτικό – ενώ η λύση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις διαρροές που χρησιμοποιεί για να προετοιμάζει την κοινή γνώμη, είναι δυστυχώς το νέο κλείδωμα της οικονομίας! Τι μπορεί να κάνει τώρα μία σοβαρή αντιπολίτευση για να μην παραμένει στη θεωρία, όπως κατηγορείται συχνά από τους Πολίτες που δεν γνωρίζουν, αλλά δεν παύουν να επικρίνουν; Τίποτα άλλο, από το να ελέγχει την κυβέρνηση και να προσπαθεί να ενημερώνει ακόμη και σε ημέρες όπως η σημερινή – της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου ο πρωθυπουργός «καπηλεύεται» με tweet που συστήνουν την προστασία μας. Όχι από τους Τούρκους, ούτε από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που έχει δρομολογήσει – αλλά από τον COVID 19 που κλιμακώθηκε, επειδή άφησε ανοιχτά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα για να εισπράξει η χώρα μας κάτω από 4 δις €, με πολλαπλάσιο κόστος για την οικονομία και για την υγεία μας! Κλείνοντας, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και στις Ελληνίδες που βιώνουν απίστευτα μαρτύρια τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς σταματημό – μαρτύρια που επιδεινώνονται ραγδαία, από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις της που αποδεικνύονται η μία χειρότερη από την άλλη. Εν τούτοις, είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικά – δυστυχώς όμως, αφού προηγουμένως φτάσει χωρίς λόγο στο ναδίρ.