MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Πόσο μας «φέσωσε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έχει εκτοξευτεί κατά 63,11 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από τα 331,09 δισ, ευρώ τον Προϋπολογισμού, στο τέλος του 2023 αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 395,03 δισ. ευρώ.
 
Ακόμα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2023, καθώς θα πρέπει να διαθέσει το ερχόμενο έτος 5,85 δισ. ευρώ, από 4,85 δισ. το 2022.
 
Με τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διατηρούνται σταθερά πάνω από τις 270 μονάδες βάσης και την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υπερβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες το 4,6%, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το 2023 θα προχωρήσει σε «συμμαζεμένες» εκδόσεις ομολόγων.
 

Ολος ο κόσμος κρατικοποιεί, η Ελλάδα ακόμη ξεπουλάει

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
 
Ενώ εδώ και χρόνια ένα παγκόσμιο κύμα απο-ιδιωτικοποίησης ανακτά τον δημόσιο έλεγχο σε βασικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει τη χώρα παγκόσμια εξαίρεση. Το φιάσκο του νεοφιλελευθερισμού, οι ευρωπαϊκές κρατικοποιήσεις στην ενέργεια και οι 1.600 περιπτώσεις «δημοτικοποίησης» σε 71 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 
Η εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και για τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στην Εθνική Τράπεζα, έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από την κυβέρνηση και από φίλια μέσα ενημέρωσης. Οι πιο τολμηροί έκαναν λόγο για «βόμβα Τσίπρα», αλλά επειδή η ενεργειακή κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει κλονίσει στερεότυπα, έπειτα έπρεπε να εξηγήσουν τι μπορεί να κοστίσει στο δημόσιο ταμείο η υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τι διαφορές έχει από αυτό που ήδη κάνουν σε πρωτοφανή κλίμακα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Ισπανίας.