MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Χρήματα από το ελικόπτερο

Πρόκειται για ένα κλασσικό μέτρο που αφορά την καταπολέμηση της πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης – μέσω της αύξησης της ποσότητας πληθωριστικού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, για τη στήριξη της ζήτησης και τη σταθεροποίηση των επιχειρήσεων. Ο κορώνα-ιός όμως απειλεί την Οικονομία κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – επειδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν παράγουν, ως αποτέλεσμα του κλειδώματος (Lock Down) των οικονομιών. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν βοηθούν ούτε τα χαμηλά επιτόκια, ούτε τα επί πλέον χρήματα – ενώ οι δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την οικονομία είναι περιορισμένες. Βέβαια, σε χώρες που δεν έχουν δική τους κεντρική τράπεζα, το μοίρασμα δωρεάν χρημάτων από την κυβέρνηση είναι δημοσιονομικό και όχι νομισματικό μέτρο, ενώ δεν αυξάνει την ποσότητα χρήματος – οπότε θεωρητικά δεν θα προκαλούταν πληθωρισμός. Μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη, αφού εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Το πρόβλημα είναι πάντα η Γερμανία: Ούτε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού βοηθά, ούτε για το μεταναστευτικό…

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαιρετά τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ,
γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν,
ο οποίος παρακολουθεί τη σκηνή.
Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
 
Η λαίλαπα του κορωναϊού, που -για να μην ξεχνάμε- εκπορεύθηκε από την Κίνα, έχει αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από όλα τα άλλα προβλήματα, μερικά εκ των οποίων, όταν περάσει και φύγει ο θανατηφόρος ιός, είναι πολύ μεγαλύτερα. 

Σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, οι Βρυξέλλες απουσιάζουν και ας λένε ότι θέλουν οι γραφειοκράτες, οι οποίοι αμοίβονται πλουσιοπάραχα για να μην κάνουν τίποτα. Αυτοί οι τύποι, αντί να προσφέρουν λύσεις, δημιουργούν προβλήματα. Διότι δεν τολμά κανένας εξ αυτών να τα βάλει με τη Γερμανία της κ. Άγγελας Μέρκελ. Είναι όλοι υποτακτικοί της Καγκελαρίου, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε υψηλά όστα και λαμβάνουν (υποτίθεται) αποφάσεις.