MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

«Το σχεδόν 90% του πλανήτη ΔΕΝ ακολουθεί τη σωστή πλευρά της ιστορίας»! Άρθρο κόλαφος από το Newsweek

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τοποθέτησε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανεξήγητη στάση του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία, την ίδια ώρα που μοιάζει πολύ πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία που μας απειλεί…
 
Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» δεν μπορεί να προσδιορίζεται με ποσοστά. Ωστόσο το άρθρο που υπογράφουν οι David H. Rundell και Michael Gfoeller  στο Newsweek δεν μπορεί παρά να τρομάζει όσους έχουν πιστέψει ότι όλος ο πλανήτης είναι κατά της Ρωσίας και του Πούτιν.
 

Η προσωπική διπλωματία του Kυριάκου απέτυχε και στην Αλβανία

Η τετραετής θητεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η εμμονή του σε μια τακτική προσωπικής διπλωματίας αδιανόητη στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, ολοκληρώνονται με τη δημόσια αποτυχία διατήρησης καλών σχέσεων με την Αλβανία και την αδυναμία εξασφάλισης στοιχειωδών ανταλλαγμάτων για την υποστήριξη που πρόσφερε στον ομόλογό του Έντι Ράμα στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο κ. Μητσοτάκης – ίσως υπερεκτιμώντας και το στοιχείο ότι ο ίδιος και ο κ. Ράμα έχουν κοινή φιλία με κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία – επέμεινε στους προσωπικούς χειρισμούς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων στελεχών της διπλωματικής υπηρεσίας. Ασφαλώς δεν πρόκειται για έκπληξη!
 

Καμπανάκι μέσω CDS για ενδεχόμενη στάση πληρωμών των ΗΠΑ

Η σύγκρουση των δύο βασικών αμερικανικών πολιτικών παρατάξεων με επίκεντρο το θέμα της αύξησης του ορίου του δημοσίου χρέους, προσθέτει νέους κινδύνους για μία ενδεχόμενη σοβαρή ύφεση της οικονομίας, που αναπόφευκτα θα πιέσει ανοδικά τις τιμές του χρυσού. Το αμερικανικό Ασφάλιστρο Κινδύνου (CDS) έναντι ενδεχόμενης στάσης πληρωμών του δημοσίου, κινείται πλέον σε επίπεδα ανώτερα από το ανάλογο του Μεξικού, με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να απειλούν να εξωθήσουν την χώρα σε τεχνική στάση πληρωμών, αρνούμενοι να επιτρέψουν στην κυβέρνηση Biden νέα διεύρυνση χρεών για την κάλυψη των ελλειμμάτων.