MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Από το “μένουμε Ευρώπη” στο “κάνουμε ότι πει η Ευρώπη” στα εθνικά θέματα

Το 2015, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όποιος τολμούσε να αναρωτηθεί καλοπροαίρετα κι όχι επεισή ήταν “αντι-ευρωπαίος” ,αν έχουμε “σχέδιο Β”, εξασφάλιζε την κατηγορία του “αιθεροβάμονα” στην καλύτερη περίπτωση και του “προδότη” στην χειρότερη…Υπήρχε το “στρατόπεδο” των “Μένουμε Ευρώπη”. Με κάθε κόστος όπως φάνηκε στη συνέχεια… 

Σήμερα στο πεδίο των κρίσιμων εθνικών θεμάτων έχουμε όπως φαίνεται το “στρατόπεδο” των “Κάνουμε ότι πει η Ευρώπη”! Μετά και από τις χθεσινές, απαράδεκτα χαλαρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για όσα πράττει ο Ερντογάν, δεν νομίζουμε ότι έχει απομείνει κάποιος, που να ΄χει επαφή με την πραγματικότητα και να πιστεύει ότι έχουμε κάτι να περιμένουμε από την ΕΕ. 

Συνεπώς επιστρέφουμε στο ερώτημα του 2015 ,για πολύ σοβαρότερα θέματα από εκείνα της οικονομίας: Έχουμε “σχέδιο Β”;

Νέο-οθωμανικά παλάτια στην άμμο

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Η σημερινή Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν, των παντουρκιστών* και των φανατικών ισλαμιστών που επιδιώκουν μετά μανίας την νεκρανάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχουν τρεις χρονολογίες-σταθμούς στα μακροπρόθεσμα σχέδια τους: 

Η πρώτη είναι το 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, η δεύτερη το 2053 που συμπληρώνονται 600 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης (Τρίτη μεσημέρι, 29 Μαΐου 1453) και η τρίτη το 2071 που συμπληρώνονται χίλια χρόνια από την μάχη του Ματζικέρτ η οποία σηματοδότησε την αρχή της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την σταδιακή εγκατάσταση των Σελτσούκων στην Μικρά Ασία.

Εντυπωσιακή σιγή για την ελληνικότητα της Αγίας Σοφίας – Στρατηγός Ζιαζιάς

Η Αγία Σοφία, όποια μορφή χρήσης και αν της δώσει ο Ερντογαν, θα παραμείνει το λίκνο της Ορθοδοξίας, η καρδιά της Χριστιανοσύνης, το παγκόσμιο σύμβολο του χριστιανικού κόσμου. Είναι Μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό. Είναι ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία υπό κατοχή και βεβήλωση. Οι πρώτοι βέβαια που την βεβήλωσαν ήταν οι Δυτικοί κληρονόμοι της «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Μνημείου»……το 1204. Δυστυχώς Ο τηλαυγής φάρος της ορθοδοξίας, μετατρέπεται για δεύτερη φορά στην μακραίωνα ιστορία του ,σε μουσουλμανικό τέμενος. 

Ο Ερντογάν χρειαζόταν μια ενέργεια βαθιάς σημειολογίας για την νεκρανάσταση του οθωμανισμού, που υπηρετεί με λόγια και δράσεις τα τελευταία χρόνια και αυτή η ενέργεια είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος . Η απόφαση του είναι ιεροσυλία, είναι ασέλγεια στα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας. Είναι η Τρίτη άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση (Σουν Τζου)

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς 

Ο ολοένα και πιο εξελιγμένος υβριδικός πόλεμος, οι προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, τα έξυπνα όπλα και ο διάχυτος ανταγωνισμός ισχύος εκτιμάται ότι θα αναδιαμορφώσουν τις μελλοντικές κρίσεις και συγκρούσεις προκαλώντας τους παραδοσιακούς τρόπους σκέψης για κλιμάκωση αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης σταθερότητας. Αυτό το αναδυόμενο περιβάλλον ασφάλειας θα απαιτήσει νέες ιδέες και εργαλεία για τη διαχείριση του κινδύνου ακούσιας κλιμάκωσης για τη μείωση των συγκρουσιακών καταστάσεων στο ζωτικό μας χώρο τόσο στο Αιγαίο, όσο και τη Μεσόγειο.