MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Οι ένοχοι της ελληνικής τραγωδίας

Θεωρούμε άδικη την επίρριψη όλων των ευθυνών της οικονομικής κατοχής της Ελλάδας στους Πολίτες, πόσο μάλλον όταν χειραγωγούνται βίαια, με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους – ακόμη περισσότερο όταν είναι έρμαιο ιδιοτελών, συμφεροντολόγων, δουλοπρεπών και σε μεγάλο βαθμό νάρκισσων ή/και αλαζονικών πολιτικών υποχειρίων τόσο των Γερμανών, όσο και των Αμερικανών.

Άποψη

Εισαγωγικά οφείλουμε να τονίσουμε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για το κατάντημα της Ελλάδας, για τη μετατροπή της σε γερμανική αποικία, την έχει η οικονομική και πολιτική της ηγεσία – η οποία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την πατρίδα της. Η αιτία είναι πως αυτή διαθέτει ή/και ελέγχει τους πόρους ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς επίσης τα μέσα διαμόρφωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης – τα οποία όμως αντί να χρησιμοποιεί δημιουργικά, προς όφελος του συνόλου, επιλέγει αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των στενών δικών της συμφερόντων.

Εφιαλτικά στοιχεία για ανάπτυξη και οικονομία – Συνταξιούχος ο ένας στους τρεις φορολογούμενους - Μεγάλη μείωση εισοδημάτων

Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 588.000 φθάνοντας τα 2,25 εκατ. ή το 35,4% των φορολογουμένων

Οι συνταξιούχοι είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία φορολογουμένων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τις εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά από τη γήρανση του πληθυσμού.

Μάλιστα, στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 588.000 φθάνοντας τα 2,25 εκατ. ή το 35,4% των φορολογουμένων , σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποιεί η «Καθημερινή της Κυριακής».

Γιατί δεν θα αποκατασταθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Του Σταύρου Λυγερού

Μπορεί ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ να είχε εκφράσει την πρόβλεψη ότι το πρόβλημα σχετικά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 θα λυθεί, αλλά τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον διέψευσαν. Η άρνηση της Άγκυρας, μέσω ενός ελιγμού, οδήγησε στη σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης. Στην πραγματικότητα, το μήνυμα που στέλνουν οι Αμερικανοί είναι ότι η θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία τίθεται υπό αίρεση. Με άλλα λόγια το ρήγμα βαθαίνει. 

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Να γιατί γίνονται όλα: Στερεύει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Σαουδικής Αραβίας

Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ποσότητα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που διαθέτει η Σαουδική Αραβία. Τα νέα μαθεύτηκαν!

Το μεγαλύτερο συμβατικό πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο, το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Την περασμένη Δευτέρα, η Saudi Aramco δημοσίευσε για πρώτη φορά αναφορά για τα κέρδη της. Είναι ο πρώτος ουσιαστικά ισολογισμός εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή από τότε που εθνικοποιήθηκε.