MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Γιατί τα μέτρα είναι κοροϊδία – Τί πρέπει να αλλάξει στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Είδαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει πλήξει οικονομικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το κόστος των κρατικών παρεμβάσεων σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Η επιδότηση αφορά χρήματα που έχει πληρώσει ο καταναλωτής από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Οι καταναλωτές έχουν καταβάλει ήδη 460 εκ. ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκ. ευρώ.

Οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς τους το 60% των χρημάτων που πλήρωσαν την περίοδο αυτή από 18 ευρώ το ελάχιστο μέχρι 600 ευρώ το μέγιστο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος το 60% αφορά το ποσό που προκύπτει από την διαφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής από το σύνολο των εκπτώσεων των κρατικών επιδοτήσεων και των παρόχων. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 2500 ευρώ και αφαιρέσουμε τις υποθετικές συνολικές κρατικές εκπτώσεις έστω 500 ευρώ , το αποτέλεσμα είναι 2000 ευρώ. Το 60% του 2000 είναι 1200 ευρώ, τότε στον καταναλωτή θα επιστραφούν 600 ευρώ.

Πόλεμος- Ενεργειακή Κρίση, Κρίση Εφοδιαστικών Αλυσίδων και Επισιτιστικής Φτώχειας

- Η σύγκρουση των δύο επιπέδων στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και οι συνέπειες σε Δύση και Ανατολή, η θέση της Ευρώπης και οι προεκτάσεις για τον Ελληνισμό σε ένα περιβάλλον με προβολές ισχύος των Μεγάλων Παικτών, αλλά και του στρατηγικού αναθεωρητισμού της Τουρκίας

- Ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου και οι νέες πραγματικότητες στη Γεωστρατηγική

-την εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους οι :

- Γιάννης Βαληνάκης

Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών //Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών /Π ρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας/ΕΚΠΑ

Γρίβας Κ.: Δεν υπάρχει λόγος η ακραία φιλότουρκη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika και στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" (05-05-2022 | parapolitika.gr ). 
 
Ο κ. Γρίβας αρχικά άναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπως είπε η Ρωσία έχει μπλέξει άσχημα γιατί δεν της βγήκαν τα πράγματα όπως ήθελε. Όμως η Ρωσία έχει πολλά χαρτιά στα χέρια της για να κλιμακώσει τις δράσεις της και τις απειλές της. Έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει πολύ καλύτερα σε μια παρατεταμένη αντιπαράθεση και κυρίως έχει την τεράστια δυνατότητα να κλιμακώσει στο πυρηνικό επίπεδο. 
 

Η Ρωσική επίθεση στο δολάριο

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε έναν φανερό και κατά μέτωπο πόλεμο εναντίον του δολαρίου – με την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του χρυσού, όπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, με πρώτη την Κίνα και τρίτη την Αυστραλία. Προφανώς ο λόγος είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας – ο οποίος απειλεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό, ειδικά εάν η Φινλανδία και η Σουηδία επιμείνουν στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Οι Η.Π.Α. εν προκειμένω, εκτός του ότι είναι εν πρώτοις οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτού του πολέμου (ο μεγάλος χαμένος εκτός της δύστυχη Ουκρανία είναι ήδη η ΕΕ), διακινδυνεύουν πάρα πολλά – γεωπολιτικά, οικονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά. Επομένως θα κάνουν τα πάντα για να ηττηθεί η αυταρχική Ρωσία – με την επίσης αυταρχική Κίνα όμως να καιροφυλακτεί, γνωρίζοντας τι διακυβεύεται για την ίδια. Σε κάθε περίπτωση, βιώνουμε μία πραγματική καταιγίδα των καταιγίδων – με τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που ήδη μαίνεται σε άλλα μέτωπα (νομισματικό, εμπορικό κλπ.), να είναι πιθανότερος από ποτέ.


Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στη Δύση ότι θα τη θάψει κι αυτή τη «χαϊδεύει»! Απίστευτες δηλώσεις Σοϊλού

Η δημοκρατική Ευρώπη ,στριμωγμένη στη γωνία, δεν θα ΄ χει χρόνο να ασχοληθεί με όσα λέγονται από το «χαϊδεμένο» της παιδί , την Τουρκία. Κι όχι από οποιονδήποτε στην Τουρκία…


Ο πάντα προκλητικός και ακραίος Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας μίλησε σε κοινό παραστρατιωτικών, το οποίο «περιθάλπει» το καθεστώς Ερντογάν…

Όπως γράφει στο twitter ο εξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ , ο Σοϊλού είπε τα εξής μιλώντας στην παραστρατιωτική οργάνωση Köy Korucuları: