MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

“Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται!” -27/04 1941 οι Γερμανοί στην Αθήνα

Σαν σήμερα το 1941, οι δυνάμεις της Βέρμαχτ έμπαιναν στην Αθήνα. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, σε ανακοίνωση του αναφέρει:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΑΘΗΝΑ

Στις 27 Απριλίου 1941,με την είσοδο της Βέρμαχτ στην ανοχύρωτη Αθήνα ξεκινά η μακρά νύχτα της Κατοχής, που κράτησε τριάμισυ ολόκληρα χρόνια και υπήρξε από τις σκληρότερες στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ογδόντα χρόνια μετά, η Ο.Δ. της Γερμανίας όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει και να πληρώσει τις οφειλές της στην Ελλάδα για τα ανείπωτα δεινά που της προξένησε, αλλά επιχειρεί, με ανάρμοστες μεθοδεύσεις, την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Πως τα ΜΜΕ μας Eπηρεάζουν

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η επίδραση των ΜΜΕ και ειδικότερα της τηλεόρασης στην κοινή γνώμη είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν τα ΜΜΕ με κριτική ματιά και αντιστέκονται στα μηνύματα που τους μεταφέρονται. Μάλλον πρόκειται για ευσεβείς πόθους ειδικότερα για όποιον δεν είναι γνώστης της επιστήμης της επικοινωνίας. Οσοι θεωρούν ότι βλέπουν τα ΜΜΕ με κριτικό τρόπο είναι και αυτοί που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά.

Στο σύντομο αυτό κείμενο θα σταθώ σε δύο θεωρίες της επικοινωνίας: τη θεωρία της καλλιέργειας και τη θεωρία ορισμού της θεματολογίας.

Ο Γεώργιος Γκέρμπνερ (George Gerbner) το 1969 εισήγαγε τη θεωρία της καλλιέργειας μελετώντας τη μακρόχρονη επίδραση της τηλεόρασης στη ζωή των ανθρώπων. Υποστήριξε ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στα ΜΜΕ και ειδικότερα στην τηλεόρασης διαμορφώνει τις απόψεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων αλλά και την αντίληψή τους για τον πραγματικό κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνά του, άνθρωποι που έβλεπαν πολλές ώρες τηλεόραση γίνονται φοβικοί και αναπτύσσουν μία ομοιογενή αντίληψη για τον κόσμο γιατί έρχονται σε πιο συχνή επαφή με τα ίδια τηλεοπτικά μηνύματα.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1.

26 Απριλίου 2021

Με θέμα :  Εξελίξεις, Ορυκτός Πλούτος, Κοιτάσματα, Πολιτικές

Ο Δένδιας και οι υδρογονάνθρακες – Ένα ελαφρά τη καρδία εθνικό έγκλημα *

«Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου…» (Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών)


Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 χρόνια επίκειται αποχώρηση εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Αυτό σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή υπάρχουν 13 ενεργές Συμβάσεις Παραχωρήσεων. Ήδη η ισπανική Repsol αποχώρησε και τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από δύο περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.


Ο συνδυασμός της απολιγνιτοποίησης με την εγκατάλειψη των προσπαθειών για έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, καθιστά τη χώρα απόλυτα εξαρτώμενη από εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα 30-50 χρόνια, για τις μονάδες βάσης ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Σε μία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που σφύζει από ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα για φυσικό αέριο, η Ελλάδα αντίθετα, με την κατάργηση της ερευνητικής δραστηριότητας, απεμπολεί στην ουσία κυριαρχικά της δικαιώματα, καθιστώντας και την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας χωρίς νόημα (Δίκαιο Θάλασσας 1982).

Γ. Φίλης : Γενοκτονία Αρμενίων, Τουρκία και ο Ενεργειακός Αφοπλισμός της Ελλάδας

Η Γεωπολιτική σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και οι προεκτάσεις με συνέπειες για την Τουρκία και ειδικά τον Ερντογάν, την ώρα που στρατηγικές επιλογές στην Ελλάδα, ανεξήγητα υποδηλώνουν των ενεργειακό μας «αφοπλισμό» , στο επίκεντρο της σημερινής ανάλυσης στον 98.4 , του διδάκτορα Γεωπολιτικής και καθηγητή Γεωστρατηγικής Γιώργου Φίλη. 
 
Ο ίδιος εκτός από τις επισημάνσεις του στη διαφαινόμενη πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές , στο όνομα της «πράσινης ενέργειας», αναφέρεται στη γεωπολιτική αξία του ενεργειακού πλούτου της χώρας , σε σχέση με την οριοθέτηση , ανακήρυξη και υπεράσπιση της ΑΟΖ , την ώρα που τα παιχνίδια , όπως λέει , όλων των ενδιαφερόμενων στην Ανατολική Μεσόγειο , γίνονται σε αυτό το πλαίσιο.