MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Προς τι η θριαμβολογία; Μια μέτρια σε ένταση, απρόθυμη δήλωση αποσπάσαμε στις Βρυξέλλες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
 
Στο εύλογο ερώτημα αν η αναφορά στα συμπεράσματα της Ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις η απάντηση είναι ένα ξερό και μονολεκτικό «όχι». 

Η σχετική διατύπωση, χωμένη στο τέλος του τετρασέλιδου κείμενου συμπερασμάτων ως «σημείο 19», λίγο μετά την παράγραφο για την ανάγκη ενίσχυσης των ευρω-αφρικανικών σχέσεων και μόλις πριν την αναγγελία διάσκεψης δωρητών για τους σεισμούς στην Αλβανία, δεν είναι ασφαλώς αυτό που η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει απαιτήσει και να πετύχει.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού, Σ. Λίτσα στην ERT3 με την Σ. Σάπικα

Συνέντευξη Ν. Λυγερού, Σ. Λίτσα στην ERT3 με την Σ. Σάπικα

13 Δεκεμβρίου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία

Στ. Λυγερός : Οι αλήθειες για τα ελληνοτουρκικά και τα "θολά" περί Χάγης

Ο επικεφαλής του slpress Σταύρος Λυγερός, αναλύοντας το νέο επίπεδο των Τουρκικών διεκδικήσεων μέχρι τα νότια της Κρήτης και την ανάγκη η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας να νοιώσει την πίεση και από τους πολίτες ότι οι "κόκκινες γραμμές" δεν μπορεί συνεχώς να μετακινούνται , με μία λογική κατευνασμού, που απλά επί δεκαετίες οδηγεί σε ακόμη περισσότερες απαιτήσεις της Τουρκίας, ανέλυσε γιατί η επαναφορά σε αυτές τις συνθήκες στο εσωτερικό της Ελλάδας με γενικόλογο τρόπο μίας συζήτησης περί Χάγης, είναι σκόπιμα θολή για να κρύψει την ετοιμασία νέων υποχωρήσεων. 

Τουρκία: συνασπίζονται οι αντίπαλοι του «σουλτάνου» Ερντογάν

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ένα από τα πρότυπα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ή Αβδούλ Χαμίτ Β΄, ο 35ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον οποίο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στο προεκλογικό διαφημιστικό των εκλογών του Ιουλίου 2018, όταν εξελέγη πρόεδρος της χώρας, εγκαινιάζοντας ένα νέο συνταγματικό σύστημα με ενισχυμένες εξουσίες. 

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για την Ελλάδα

Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι, όποτε ένα επιθετικό κράτος κατευνάζεται αντί να αποτρέπεται, το τελικό αποτέλεσμα είναι μία ένοπλη στρατιωτική σύγκρουση – κατά την οποία το αδύναμο κράτος δεν εξασφαλίζει ποτέ συμμάχους, αφού δεν έχουν καμία ωφέλεια από κάτι τέτοιο. Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, εάν συνεχίσει η Ελλάδα να μην υιοθετεί κόκκινες γραμμές, δίνοντας την εντύπωση πως δεν θα υπερασπίσει τα σύνορα της, θα οδηγηθεί σε πόλεμο – τον οποίο δυστυχώς η ίδια θα προκαλέσει, με την ανορθολογική συμπεριφορά των κυβερνήσεων της.

Εθνική αποχαύνωση

Είναι υπερβολικά ανόητη η επιμονή της κυβέρνησης μας, σύμφωνα με την οποία για την επίλυση του μεταναστευτικού στηρίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης που ευρίσκεται η ίδια σε πορεία παρακμής – όταν η μεταναστευτική εισβολή στην Ελλάδα, ο εποικισμός της καλύτερα στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που έχει κηρύξει η Τουρκία εναντίον μας είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν λύσεις που θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως

“Oι δυτικές χώρες είναι δίπλα στο σημείο μηδέν – λίγο πριν από την τελική τους διάλυση σαν κοινωνίες. Ο δήμαρχος του Λονδίνου είναι πακιστανός, πολλοί τζιχαντιστές προέρχονται από την Ευρώπη, είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ οι Βρυξέλες, η έδρα της ΕΕ, έχουν εξελιχθεί στην τζιχάντ πρωτεύουσα της ηπείρου μας. Με ένα πρώτο συμπέρασμα, δεν είναι δυνατόν να αφομοιώσεις στοιχεία, τα οποία είναι εντελώς ξένα και διαφορετικά μεταξύ τους.
Αντίθετα αυτοί, οι παράνομοι ισλαμιστές μετανάστες δηλαδή, θα εντάξουν τους ευρωπαϊκούς λαούς στη δική τους αντίληψη και κοσμοθεωρία – ενώ ο λόγος είναι πως η δική τους ταυτότητα μπορεί να θεωρείται εντελώς στρεβλή και οπισθοδρομική, αλλά είναι εξαιρετικά ισχυρή. Σε αντίθεση με την ταυτότητα του μέσου Ευρωπαίου μη εξαιρούμενων των Ελλήνων – οι οποίοι έχουν χάσει την δική τους ταυτότητα εδώ και δεκαετίες.