MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

«Πνίγεται» στα προβλήματα το Barbaros – Διαδοχικές οι βλάβες, κόπηκαν καλώδια – Η ελληνική παρουσία μπλοκάρει τα τουρκικά σχέδια

Το Barbaros πλέοντας στο όριο κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ, αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες περιστατικά που το πλήρωμά του χαρακτηρίζει “ανεξήγητα”. Υπήρξαν περιπτώσεις που τα καλώδια που πόντισε στην θάλασσα για να κάνει “σεισμογραφικές έρευνες” κόπηκαν “λες και ήταν φτιαγμένα από βούτυρο”. Πρόκειται για ειδικά καλώδια που η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν. 

Αυτά τα περιστατικά οδήγησαν στην απόφαση απόσυρσης του Barbaros, για ένα τριήμερο από την επίμαχη περιοχή δυτικά της Κύπρου. Οι βλάβες ελέγχθηκαν αλλά όπως λένε οι πληροφορίες δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, “φουντώνοντας” τα συνομωσιολογικά σενάρια. 

Σ. Καλεντερίδης: Η Ελλάδα να απαντήσει με ισχυρά αντίμετρα στην Αλβανία και τον Ράμα

Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί, ότι η πολιτική κατευνασμού εδώ και 15 χρόνια έναντι της Αλβανίας δεν ωφέλησε σε τίποτα την χώρα μας..

και αντίθετα οδήγησε στην εντύπωση διαχρονικά, ότι είμαστε αδύναμοι να προστατεύσουμε στοιχειωδώς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα κι ας περιγράφονται αυτά στο Σύνταγμα της Αλβανίας, λέει ο γεωπολιτικός αναλυτής Σ. Καλεντερίδης στον 98.4.

Το μέλλον της Ευρωζώνης

Φαίνεται πως η διάλυση της ζώνης του ευρώ είναι μάλλον αναπόφευκτη – κάτι που δεν θα συμβεί πιθανότατα ξαφνικά αλλά σταδιακά, με την υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων που είναι ασύμβατοι σε μία νομισματική ένωση, καθώς επίσης παράλληλων νομισμάτων.

Ανάλυση

Για να είμαστε σωστοί και να μην θεωρηθεί πως κατηγορούμε άδικα τους Γερμανούς, η συμμετοχή στην Ευρωζώνη διέπεται από ορισμένους κανόνες που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις όλων των μελών της – ενώ ασφαλώς δεν υποχρεώθηκε κανένα κράτος να υιοθετήσει το ευρώ, ούτε να υπογράψει τους νέους κανόνες που συμπλήρωσαν την ευρωπαϊκή συμφωνία του Μάαστριχτ. Είναι δε απαράδεκτη η στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που πρώτα υπογράφουν τους κανόνες της Ευρώπης, τα μνημόνια και τις αποικιοκρατικές δανειακές συμβάσεις, ενώ μετά δεν τηρούν τα υπογραφέντα – διαπραγματευόμενες εκ των υστέρων, οπότε εύλογα χάνουν την εμπιστοσύνη των πάντων, καταστρέφοντας επί πλέον την οικονομία μας. 

Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο τον ελληνικό πολιτισμό

Επίμαχα ζητήματα όπως η κοινωνική αποδοχή μουσουλμάνων ή ο γάμος ομοφυλόφιλων διχάζουν τη δυτική και την ανατολική Ευρώπη, διαπιστώνει έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου Pew.

Το τείχος που χώριζε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική κατέρρευσε το 1989 μαζί με τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Εδώ και 30 σχεδόν χρόνια δεν υπάρχουν πια περιορισμοί στις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Όμως οι πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής παραμένουν σε πολλά ζητήματα.

Τελικά, πόσο γενναιόδωρος ήταν με την Ελλάδα ο Schaeuble;

To Spiegel ανέφερε σε παλιότερο δημοσίευμα: «ουδέποτε ο Schaeuble ανέλαβε την ηγεσία μιας χώρας και ίσως γι’ αυτό μετέτρεψε το Eurogroup σε όργανο άσκησης εξουσίας»

Ευτυχώς που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και έχει πάρει την τύχη της στα χέρια της (λέμε τώρα) και ευτυχώς που ο Wolfgang Schaeuble παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διαφορετικά θα μας περίμεναν χειρότερες μέρες.

Ο λόγος; Ο Schaeuble δεν φαίνεται ικανοποιημένος με τα δεινά που επέβαλε στους Έλληνες στο… όνομα της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν πιστεύει ότι το παρατράβηξε αλλά θεωρεί ότι ήταν και γενναιόδωρος.