MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Κύρα Αδάμ : Με ορμητήριο τη Μεγίστη η Τουρκία διεκδικεί ελληνική κυριαρχία και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο

Της Κύρας Αδάμ 

Με τη λήξη της παράνομης τουρκικής ΝΑVΤΕΧ στις 27 Αυγούστου – και με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί- η έναρξη του ελληνο/τουρκικού διαλόγου είναι προ των πυλών, υπό την εμφανή κηδεμονία του Βερολίνου. Η Α Μέρκελ βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος θέτει τους όρους του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τους οποίους το Βερολίνο.. κοινοποιεί στην Αθήνα. Το τελεσίγραφο που θέτει ο Ερντογάν για τον διάλογο είναι ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού «είναι τελειωμένη» υπερ της Τουρκίας και επομένως οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν μόνο στην περιοχή που τέμνονται οι ελληνο/αιγυπτιακή και τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ, δηλαδή δυτικά και μόνον του 28ου μεσημβρινού. 

Την «κερκόπορτα» αυτής της επεισοδιακής ελληνο/τουρκικής προσέγγισης άνοιξε η Ελλάδα με την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, με την οποία αποδέχθηκε στην πράξη ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Αν Μεσόγειο και έχει σχεδόν μηδενική ΑΟΖ. 

Επί μισό αιώνα η Τουρκία ρευστοποιεί-σφετερίζεται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η Τουρκία προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι σε κινήσεις αναμενόμενες. Η ενεργειακή της πολιτική, ενταγμένη στην ευρύτερη στρατηγική της, επιτάσσει την συμπερίληψή της στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αργά μα σταθερά, θεμελιώνει δικαιώματα σε τετελεσμένα, τα οποία προσεκτικά σχεδιάζει, ανακοινώνει και εκτελεί. 

Σε περίπτωση που οδηγηθεί σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων, θα έχει ερείσματα για να κερδίσει όσα το δυνατόν περισσότερα. Η Ελλάδα από την άλλη, παρ’ όλες τις εξαγγελίες της, διστάζει να διασφαλίσει τα δικαιώματά της με πράξεις αλλά φευ, ζητά ακόμα και τώρα από άλλους να την προστατεύσουν από την Τουρκία.

Η NAVTEX που εξέδωσε η τελευταία στις 21 Ιουλίου ανακοινώνοντας την έναρξη σεισμικών ερευνών νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Κρήτης (21 Ιουλίου και 2 Αυγούστου), αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας για κλιμάκωση (Χάρτης 1). Άλλωστε, το σκάφος Oruç Reis που επρόκειτο να σταλεί στην περιοχή, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς (;) να διενεργήσει εκεί σεισμογραφικές έρευνες την 31η Ιανουαρίου, κατά την επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων. Ο συμβολισμός είναι προφανής. 

Ανάλυση: Η περίπτωση της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι πραγματικά δύσκολη

Μέσα από τις δομές του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να σε εκδιώξουν

Οι διάφορες προβληματικές επιλογές, ως και η εκρηκτική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, έχουν προκαλέσει αρκετές «εντάσεις» μέσα στους συμμαχικούς κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας, της πολυπληθούς πολιτικοστρατιωτικής παρουσίας σε όλα τα διασυμμαχικά επιτελεία, του ότι αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ, της γεωγραφικής γειτνίασης με χώρες-κλειδιά της Υπερκαυκασίας και της Μεσοποταμίας, της «φιλοξενίας» τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ιντσιρλίκ/Αδανα, ως και των πολυδιάστατων δημοσίων σχέσεων, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δημόσια ασκούν κριτική σχετικά με τη συμπεριφορά της κατά των φιλικών με τη Δύση κουρδικών δυνάμεων (που είναι στόχος της Αγκυρας), ή για τις επεμβάσεις στη Συρία, ή για την παρουσία της στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ή για την προκλητική απόφασή της να προμηθευτεί ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικές συστοιχίες.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος* για τον eleftherostypos.gr.

Για οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ -όπως έχει συμβεί πολλές φορές- θα ασκούνταν δριμεία κριτική, αλλά απέναντι στην Αγκυρα πολλοί είναι έτοιμοι αλλά ελάχιστοι προχωρούν σε ουσιαστικοποίηση των επικριτικών απόψεων.

Το 0,001% έχει διπλάσιο πλούτο από το 50% του πληθυσμού στη Γερμανία!

Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα, το οποίο έχει βεβαίως απαντηθεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, αλλά πάντοτε νέα στοιχεία δίνουν συνεχώς πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις: ποιος επωφελείται (κερδίζει) από την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών; Η κοινωνία ως σύνολο, ή λίγα επιλεγμένα μέλη της που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του πλούτου; Η μελέτη της κατανομής του εισοδήματος στη Γερμανία πριν ενσκύψει ο κορονοϊός μας δίνει την απάντηση.

Μια τελευταία μελέτη για την κατανομή του εισοδήματος στην Γερμανία του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), (Stefan Bach, Andreas Thiemann and Aline Zucco Looking for the Missing Rich: Tracing the Top Tail of the Wealth Distribution, 2018) δίνει τη δυνατότητα για μια ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος αυτού στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, που επιθυμεί να λειτουργεί και ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στον πίνακα 1 που ακολουθεί.

Γερμανοί γιατροί κάνουν έρευνα για τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κοροναϊό

Στην Γερμανία συστήθηκε εξεταστική επιτροπή από γιατρούς για τον κοροναϊό! Στην Ελλάδα που είναι οι γιατροί να κάνουν το ίδιο;

Παγκόσμια έχουν αρχίσει τα ερωτήματα για το τι τελικά συμβαίνει με τον Covid-19 σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις διάφορες κυβερνήσεις. Ακόμη και οι Γερμανοί γιατροί έχουν αμιφιβολίες και θέτουν το ερώτημα ποιος πραγματικά ωφελείται από την καραντίνα που μπαίνουν οι πολίτες και η δημοκρατία. 

Στην Ελλάδα άραγε γιατί δεν υπάρχουν γιατροί να κάνουν το ίδιο;!