MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων – Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια ώστε να γίνει εφικτό αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν καταφέρει επί αιώνες. Να σβήσουν το ελληνικό στοιχείο. 

Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή. 

Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν παταγωδώς ωστόσο να “σβήσουν” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που σήμερα 19 Μαΐου και 101 χρόνια μετά την τραγωδία παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.

Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου:

Το γερμανικό «über alles»

Η απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εν μέσω της πανδημίας του COVI-19 και της προδιαγραφόμενης μεγάλης οικονομικής ύφεσης δημιουργεί ευλόγως μεγάλη αναστάτωση και μείζονα ερωτηματικά. Πρόκειται για δικαστική απόφαση με καθαρά νομικά κριτήρια ή αποτελεί κατά βάθος μια έμμεση πολιτική απόφαση για την επίτευξη της επικυριαρχίας του Βερολίνου στην ευρωζώνη. 

Στα 370 δισ θα εκτιναχθεί το χρέος από 362 δισ ή 211% του ΑΕΠ – Τα repos 34 δισ. και τα ταμειακά διαθέσιμα 26 δισ

Θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου μάλλον 2 Ιουνίου αντί 26 Μαίου 2020 ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ. 

Κοντά στα 26 δισ ευρώ ήταν το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος Μαρτίου του 2020 οπόταν ξέσπασε η πανδημική κρίση στην Ελλάδα. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σύμφωνα με τα οποία το χρέος της κεντρικής διοίκησης στο τέλος του ίδιου διαμορφώθηκε σε 361,828 δις ευρώ έναντι 356,014 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Πού βρίσκονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά “οικόπεδα”;

Εν αναμονή και σε προετοιμασία νέων μελετών βρίσκονται τόσο οι εταιρείες παραχώρησης όσο και οι Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όσον αφορά τα 11 συνολικά χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται προς εκμετάλλευση στον ελλαδικό χώρο. 

Με τις διαδικασίες να ακολουθούν ήδη έναν αργό και προσεκτικό βηματισμό για τη διασφάλιση του offshore safety και της προστασίας του περιβάλλοντος, η πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού ήρθε να προστεθεί στις χρονικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν και από τη γνωστή γραφειοκρατία.